Alles begint met een goed idee maar om het uit te werken tot een goed product, moet je designer zijn. De site www.mookum.com helpt met een wedstrijd. "Een product dat gerealiseerd wordt, is de droom van elke student", zegt Wim Bussels, winnaar van de Mookum Design Award 2012.

Hoe kwam je in contact met Mookum?

Voor een van onze ontwerpvakken hebben de docenten als opdracht de uitdaging van Mookum gekozen, zo ging de bal aan het rollen.

Hoe kwam je aan het ontwerp?

Mookum was op zoek naar probleemoplossende producten, dus ben ik in mijn persoonlijke omgeving gaan zoeken. Ik heb zelf een gsm, iPod, digitale camera met bijbehorende adapters, elektriciteitskabels en batterijladers. Vermits ik niet erg ordelijk ben, liggen deze verspreid door het hele huis, daarom creëerde ik het bijzettafeltje Cavo. Met Cavo bedacht ik een elegante oplossing om elektrische apparaten op te laden en adapters op te bergen. Cavo is voorzien van vijf stopcontacten, aan de onderzijde kan de gebruiker er een elektriciteitskabel uittrekken zoals dat bij stofzuigers gebeurt. Dankzij het uitschuifbare bovenvlak is het bovendien een handig meubelstuk.

Waarom koos je voor de naam Cavo?

Cavo is de Italiaanse term voor kabel en Cavo verbergt kabels, een toepasselijke naam dus.

Zou je je ontwerp zelf gebruiken, of heb je het al thuis staan?

Uiteraard zou ik het zelf gebruiken, als ontwerper moet je achter je product staan. Helaas komt mijn stijl niet echt overeen met die van mijn ouders, het zou thuis misstaan. Als ik ooit alleen woon, zal Cavo zeker niet ontbreken.

Waar haal je je inspiratie?

Binnen de designwereld haal ik mijn inspiratie uit verschillende designblogs. Een ander voorbeeld voor mij is Dieter Rams. Deze industrieel ontwerper is vooral bekend door zijn werk voor Braun. Hij is ook voorstander van het 'less is more'-principe. Minder, maar beter, concentreren op essentiële aspecten van het product. Dieter Rams heeft tien principes van goed design, deze zijn een handige leidraad voor iedere ontwerper. Buiten de designwereld toets ik mijn ontwerpen wel eens bij mijn vriendin en ouders.

Wat zijn je interesses in de designwereld zelf?

Momenteel ligt mijn interesse vooral in de meubelsector.

Hoe ben je als designer begonnen?

Ik heb altijd geknutseld, dingen gebouwd, echt ontwerpen deed ik pas vanaf het vijfde en zesde middelbaar. En dan was het uitsluitend grafisch werk. Toen ik de masteropleiding Productdesign aan de Media, Arts & Design Faculty in Genk ontdekte, sprak me dat onmiddellijk aan. Mijn carrière als industriëel vormgever is dus eigenlijk tijdens het eerste jaar Productdesign begonnen.

© 2012 - StampMedia - Sauro Capozza


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg - online op 22/02/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 22/02/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 22/02/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Knack.be op 23/02/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg - editie Genk op 25/02/2012 p.2