Op 21 maart 1991 lieten de tweelingbroertjes Koen en Jo Smets voor het eerst van zich horen. In 2012, 21 jaar later, staan deze jonge kerels in de schijnwerpers met Duplicate. Dit aanstormend Genks poptalent is op 11 mei te bewonderen in jeugdcentrum Rondpunt 26 in Genk.

"Muziek is ons met de paplepel ingegoten", zegt zanger Jo. "Papa was dirigent en mama zong. Uiteindelijk begonnen we zelf ook muziek te spelen." Door de jaren is Duplicate enorm gegroeid en kregen Koen en Jo verschillende mooie podiumkansen. "Mijn pianoleraar Alano Gruarin bezorgde ons heel wat optredens. Hij hielp ons ook bij de voorbereiding en is vandaag nog steeds een grote steun voor ons", zegt Koen (gitaar en zang).

Genetica

Jonge bands die een plekje willen veroveren in de muziekwereld zijn tegenwoordig niet meer op één hand te tellen. Maar wat doet Duplicate opvallen? "Wij zijn gewoonweg ongelofelijk sexy", grapt Koen. "Het feit dat we een tweeling zijn, is op zich wel speciaal. Hierdoor klinken onze stemmen ook mooi samen: pure genetica", zegt Koen.

Maar ook op muzikaal vlak hebben de twee heren heel wat te bieden. "We brengen covers van alle tijden. Dat spreekt natuurlijk een breed publiek aan. We verwerken deze invloeden ook in onze eigen nummers, wat resulteert in een poppy blend", zegt Jo.

Podiumkansen creëren

Op 11 mei spelen de jonge kerels in het Genkse jeugdcentrum Rondpunt 26 met Duplicate and friends. Ze worden er bijgestaan door bassist Alain Vanderlinden, drummer Peter Thys en enkele speciale muzikale gasten. "Podiumkansen liggen niet altijd voor het grijpen. Eigenlijk zijn wij niemand. Dus hebben we zelf een evenement uit de grond gestampt en hopen we zo wat meer bekendheid te krijgen", verklaart Jo. "We kunnen nu al zeggen dat het een enorme plezante avond wordt", gaat Koen verder. "De show is uitgegroeid tot iets groots. De gastoptredens, het licht, het geluid, de zaal… alles zal van hoog niveau zijn. Nu wij nog en dan komt alles in orde", grapt Jo.

Toekomst

"Ik hoop gewoon heel mijn leven muziek te kunnen spelen, op eender welke schaal", zegt Koen. "Of we nu spelen in een bruin café of op Pukkelpop, we willen het publiek ontroeren, laten lachen en een unieke ervaring bezorgen. Daar draait alles om", gaat Jo verder.

Maar droomt niet elke muzikant van een prachtige carrière? "Natuurlijk willen we graag een cd uitbrengen of op de radio en de tv komen. Maar dat is niet het allerbelangrijkste. Het zou natuurlijk mooi meegenomen zijn, maar zolang we samen muziek kunnen maken, ben ik héél gelukkig", besluit Koen.

© 2012 - StampMedia - Marieke Stulens


Dit artikel werd gepubliceerd door Belg.be op 09/05/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 09/05/2012

Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 09/05/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg - online op 09/05/2012