Naast de vele muziekoptredens, straattheatervoorstellingen en markten vindt dit jaar ook slam poetry haar weg naar de Gentse Feesten. Het concept? Verschillende rappers en dichters (slammers) proberen beurtelings het publiek in te pakken met eigen gedichten.

Het is dinsdagavond, iets na negenen en café de Jan van Gent is goed volgelopen voor de Gentse Feesten-editie van Stemschot, een maandelijkse poetryslamavond. Het publiek is relatief jong voor een poëzieoptreden. Logisch, want slam poetry brengt de wereld van de poëzie samen met hiphop, misschien wel de jongerencultuur bij uitstek.

Fakkelbrigadier

Special guest op de avond is Typhoon, een Nederlandse rapper die op zijn debuutalbum Tussen Licht en Lucht uit 2007 al opviel met zijn diepe, poëtische teksten. Solo en met zijn collectief de Fakkelbrigade stond hij al op grote festivals als Dour, Mysteryland en Lowlands, maar nu kiest hij tijdelijk voor kleinere optredens. "Ik heb me al vanaf mijn vijftiende op een groot podium moeten ontwikkelen. De mentale beweegruimte is alleen groter als het podium kleiner is."

Typhoon is vooral op zoek naar inspiratie voor zijn nieuwe album, dat hij net buiten Gent in een bed and breakfast in de natuur aan het schrijven is. Vanavond test hij zijn nieuwe teksten voor een kleiner publiek. "Groot, groter, grootst is nooit mijn bedoeling geweest. Een laag podium, liefst geen podium maakt het veel puurder." En daarom ging hij met plezier in op de uitnodiging van Kevin Amse om op te treden op Stemschot.

Stemschot

Amse richtte Stemschot drie maanden geleden vooral voor zichzelf op. "Er was in Gent nog geen plaats voor slam poetry. Dus dacht ik: 'Fuck it, ik richt zelf iets op.' En Stemschot was geboren." Doel? Gents slamtalent laten opborrelen en een netwerk creëren met slammers uit andere steden.

Dat netwerken lukt ondertussen aardig: van de zeven slammers komen er vijf uit Antwerpen. Alleen Killyric representeert Gent. Sascha Reunes, dichteres en schrijfster uit Antwerpen, geeft een verklaring waarom slam poetry meer leeft in Antwerpen. "Mensen in Gent zijn vooral bezig met echte poëzie, wat ik mooi vind. In Antwerpen organiseert Elli (die ook optreedt op Stemschot, nvdr.) slamavonden tijdens de Zomer van Antwerpen en workshops met Nederlandse rappers als Blaxtar en Akwasi."

Zwaar

De onderwerpen zijn redelijk divers. Zeker luchtige onderwerpen als de liefde, maar de nadruk licht deze avond toch vooral op maatschappijkritiek. Privacy, racisme en de consumptiemaatschappij; zijn dit geen te zware onderwerpen voor de Gentse Feesten? "Nee", zegt Amse resoluut. "Er zijn zoveel zware dingen op de Gentse Feesten. De artiesten doen wat ze willen, als het maar goed is." Voor Sascha Reunes is vooral de balans belangrijk. "Als het alleen maatschappijkritisch is, wordt het te zwaar. De mensen komen voor een toffe avond." Het is wel een kans voor haar om een boodschap over te brengen. "Ondanks alle miserie kan het leven fijn zijn, als je jezelf bent."

© 2012 - StampMedia - Hans Kemme


Dit artikel werd gepubliceerd door Vlaamse Rap op 24/07/2012