Naomi Lambrecht (21) is de hoofdrolspeelster in de nieuwe Gentse dansfilm Movement 9000, die eind augustus in premiére ging. De Gentse studente speelt de 18-jarige hiphopper Jill Sinnemans die gecast wordt in een grootse dansproductie. “Ik heb ontdekt dat naast dans ook acteren echt mijn ding is.”

In september 2014 vonden de audities voor Movement 9000 plaats, hoe waren de andere kandidaten?

Er was sterke concurrentie van een heleboel andere goeie dansers die, voor de auditie begon, hun skills al toonden tijdens de opwarming. Terwijl ik me langs de kant onopgemerkt opwarmde dacht ik bij mezelf: "wat doe ik hier? Hier kan ik nooit tegenop".

Maar uiteindelijk kaapte je wel de hoofdrol weg.

Het klinkt cliché, maar ik had niet verwacht dat ik de hoofdrol zou krijgen. Ik was helemaal niet zo goed voorbereid. De avond voor de auditie kwam ik terug van vakantie en moest ik nog mijn solo ineensteken, want oefenen in de hotelkamer was niet bepaald ideaal.

Tijdens de auditie kregen we daarbovenop nog drie choreografieën aangeleerd. Bij elke selectieronde vielen kandidaten af, tot we uiteindelijk nog met dertig dansers overbleven die zeker in de film mochten meespelen. Op voorhand studeerde iedereen enkele scènes in. Diegenen die geen rol met tekst kregen, figureren wel in de film. Enkele dansers hadden eerste stappen in de showbizz achter de rug bij ‘Holland’s Got Talent’, ‘So You Think You Can Dance’ en andere tv-programma’s. Van hen heeft Roger, deelnemer van de vorige editie van SYCTYCD, de meeste naambekendheid.

Wat voor rol speelt dans in je leven?

Dansen is mijn leven. Maar zou ik er ook echt van kunnen leven? Natuurlijk heb ik nagedacht over een professionele dansopleiding, want ik dans al sinds mijn zesde, ook in competitie. Maar ik heb steeds mijn studies op de eerste plaats gezet. Met een dansdiploma heb je geen zekerheid en daarbij: wiskunde is mijn tweede passie en leerkracht worden is een droom van me.

Eens ik mijn diploma hoger onderwijs op zak heb, wil ik de draad terug oppikken en me ook op andere dansstijlen storten. Als je écht goed wilt zijn, moet je meer dan één stijl beheersen. Ik kijk op naar dansers die verschillende stijlen aankunnen. Gewoon, omdat ik het zelf niet kan. Hiphoppers tijdens ‘So You Think You Can Dance’ een prachtige moderne dans zien uitvoeren, motiveert me om zelf andere stijlen onder de knie te krijgen.

Kan je wat meer vertellen over Jill Sinnemans, het personage dat je vertolkt in Movement 9000?

In de film gaat Jills droom in vervulling: ze wordt gecast voor een grootse dansproductie. Zij is een hiphopper, maar haar moeder is klassiek geschoold en absoluut niet enthousiast over Jills selectie. Jill is een rustig en onzeker meisje, maar ze is ook perfectionistisch. Ze wil zichzelf bewijzen tegenover haar moeder. Maar dat gaat ten koste van haarzelf.

Jills persoonlijkheid komt sterk overeen met de mijne. Me inleven in haar situatie was dan ook niet zo moeilijk.  Jills beste vriendin, Louise, wordt gespeeld door Julie Vander Stock. Ze is een heel uitbundig personage, net als Julie zelf. Het team achter de film heeft ons dus goed gecast, al zeg ik het zelf. (lacht)

De groepschoreografieën werden allemaal bedacht en aangeleerd door Manon Beernaert, dochter van topchoreografe Isabelle Beernaert, bekend van haar choreografieën voor het VTM-programma ‘So You Think You Can Dance’.

Het is geweldig om op de choreografieën van Manon te mogen dansen. Ze is amper 20, maar nu al een geweldige danseres die van alle markten thuis is. Door Movement 9000 dans ik nu ook mee in haar wedstrijdteam Younteez. Deze film heeft in zekere zin dus al deuren voor me geopend. Mijn solo in de film maakte ik wel zelf, aangezien het belangrijk is om daar mijn eigen stijl in te verwerken.

Wie schreef de muziek?

De soundtrack en andere filmmuziek komt van Salah El Ghoul. Een nummer van Froze, Fatih en Raab passeert ook de revue. De muziek gaat steeds in de richting van urban en hiphop, gemengd met andere invloeden. Het is moeilijk om er een specifiek genre op te plakken. Misschien moeten we het maar gewoon Vlaamse urban noemen? (lacht)

Hoe was de sfeer tijdens de opnames?

Tijdens de eerste opnames in de herfstvakantie vorig jaar, filmden we een hele week in de loods van KERK in Gentbrugge. Iedereen zat constant bij elkaar en sliep in dezelfde ruimte in een nabijgelegen scoutslokaal. Het was een erg vermoeiende en hectische week. Ondertussen zijn Julie en de andere dansers ook echte vrienden geworden.

Hoewel het om een Gentse dansfilm gaat en de scènes zijn opgenomen in het stadscentrum en het nabijgelegen Gentbrugge, ben ik de enige acteur met een Gents accent. Mijn understudy (opvolger die de gecaste acteur vervangt bij afwezigheid, red.) is ook niet van Gent of omstreken. Ik zou het raar vinden mocht er echt niemand in de film meespelen met een Gents dialect.

Wat vond je het leukst aan dit project: dansen of acteren?

Het aandeel acteren en dansen in de film is gelijkwaardig. Voorheen was ik al eens figurant in clips en reclamespots en af en toe post ik wel eens een zelfgemaakt dansfilmpje op Facebook, maar dit is toch van een ander kaliber. (lacht) Door Movement 9000 heb ik ontdekt dat ook acteren echt iets voor mij is. Hopelijk kan ik me daar na mijn studies ook op toeleggen en misschien acteerlessen volgen.

Meespelen in Movement 9000 was een unieke ervaring en zal mijn danscarrière ook ten goede komen. Misschien kan ik zelfs opnieuw meedoen als er een tweede film uitkomt? (lacht)

Bekijk hier de trailer:

Movement 9000 werd eind augustus 2015 uitgebracht en duurt zo'n 45 minuten. “We mikken ook op enkele toonmomenten in andere Vlaamse grootsteden. De bedoeling is om na een aantal publieke toonmomenten de film online ter beschikking te stellen via de website”, vertelt initiatiefnemer, algemeen producent en regisseur Glenn De Middelaer.

Meer info over de vorderingen en de release van de film kan je vinden op de website en Facebookpagina van Movement 9000.

© 2015 – StampMedia/21Bis – Aimée BruyninckxDit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 0409/2015