© Ramon Mangold/Nederlands Film Festival

In Utrecht begint vandaag, woensdag, het Nederlands Film Festival. Anders dan bij filmfestivals in België worden in Utrecht alleen films van eigen bodem vertoond. Ook worden Gouden Kalveren uitgereikt aan filmmakers. Zo kan het festival gezien worden als de Nederlandse tegenhanger van de Oscars.

Het Nederlands Film Festival is een jaarlijks terugkerend, meerdaags evenement waarbij televisie, film en 'interactive' centraal staan. "Het is een festival van en voor Nederland", zegt persvoorlichter Birgitte van Boven. "Dit jaar is het thema 'Je weet niet wat je ziet'. We hebben meer dan 90 premières dus je weet letterlijk niet wat je ziet."

Om festivalbezoekers verder te laten kijken, werkt het festival dit jaar met 'blikverruimers', zoals schrijver Arnon Grunberg of het acteursduo Steffen en Flip van het populaire New Kids. "Iedereen ziet film anders, daar gaat het thema ook over”, klinkt het bij NFF.

Silvia Geurts werkt drie jaar bij het festival en helpt distributeurs met het voorbereiden van de première op het festival. Net als bij de Oscars zijn er ook Nederlandse films die in meerdere categorieën voor een Gouden Kalf zijn genomineerd. "Brimstone en Tonio, de Nederlandse inzending voor de Oscars, hebben de meeste Gouden Kalf-nominaties. Riphagen en Layla M., over een geradicaliseerde moslima, doen het ook goed”, vertelt Geurts.-

Niet alleen de Oscars maar ook de Hollywood Walk of Fame heeft in Utrecht een Nederlandse variant. Op 28 september zullen de beste acteur en actrice van 2016 hun gouden handafdruk achterlaten in de Utrechtse Vinkenburgstraat. De handafdrukken van de beste acteur en actrice van dit jaar zullen in 2018 worden bijgezet.

Het festival loopt nog tot 29 september. Meer info: https://www.filmfestival.nl/

vorige volgende