Op zaterdag 24 en zondag 25 oktober gaat jeugdschrijver Do van Ranst op wandel in het Middelheimpark. Daar zal hij aan een vijftigtal kinderen en hun ouders een spannend verhaal vertellen met als thema Halloween.

Halloweenwandelingen

Elk jaar nodigt het Middelheimmuseum een jeugdschrijver uit om een eigen invulling te geven aan Halloween. Dit jaar zal Do van Ranst kinderen en hun ouders twee spannende avonden bezorgen. Samen zullen ze een echte Halloweenwandeling maken door het Middelheimpark.
Van Ranst koos ervoor om elk kunstwerk een rol te laten spelen in het verhaal. Zo worden de stalen plaatjes op de weg in het park plots grafzerken.

Grotemensendingen voor kinderen

Als kind las van Ranst al graag. Maar toen hij zijn inspiratie niet meer kon opslaan in zijn hoofd, begon hij zijn ideëen op papier te zetten en verder uit te werken. “Ik schrijf al tien jaar boeken, maar ik voel me al twintig jaar schrijver,” zegt van Ranst. “Schrijver ben je immers als je het graag doet, en niet pas wanneer je er geld mee verdient.” Zijn inspiratie haalt van Ranst uit de kleinste dingen. Situaties, herinneringen of gebeurtenissen die blijven hangen, zijn dikwijls de aanleiding tot een nieuw verhaal. “Ik schrijf voor en over kinderen, maar de grotemensenwereld is daarin heel belangrijk. Als ik een boek schrijf, is dat om iets te vertellen. Wat ik vertel, zijn dus grotemensendingen, maar dan geschreven voor kinderen.”
Van Ranst is tevens een ambitieus man. “Ik wil nog graag de Gouden Uil winnen, de Nobelprijs voor literatuur, de Woutertje Pietertjeprijs én een Boekenleeuw,” knipoogt hij.

Theater

Sinds tien jaar is van Ranst verbonden aan een theatergroep. Hij schrijft en regisseert stukken bij KinderkunstVEEG! en OverstekendWild, twee kinder- en jeugdtoneelgroepen. Daarnaast schreef van Ranst theaterboekjes voor kinderen met het personage Dina in de hoofdrol. Deze Dina-reeks is onlangs gebundeld in een omnibus. “De meeste tijd gaat naar het theater, hoewel schrijven veel intensiever is. Een boek schrijven, doe je immers niet op een maand tijd. Daar steek ik toch gemakkelijk anderhalf jaar in.”

Wie meer wil weten over Do van Ranst en zich niet ingeschreven heeft voor de Halloweenwandelingen dit weekend, kan hem steeds een bezoekje brengen op de Boekenbeurs die vanaf 31 oktober tot 11 november in Antwerp Expo loopt.

© 2008 – StampMedia – Shanah Houtrique