Hanna Tu (18), een leerlinge van De Dames, haalde de finale van de BBC Public Speaking Awards. Op die Engelse spraakwedstrijd zette ze eind mei een fantastische prestatie neer: van de 82 deelnemers eindigde Tu bij de laatste 24.

Tu is tevreden met haar prestatie: "Er is nog nooit een Belg door de eerste ronde geraakt in de internationale finale terwijl ik het in Londen tot de halve finale heb geschopt", vertelt ze. Toch vindt ze het jammer dat ze net naast een finaleplaats greep. "Net voor de finale ben ik afgevallen. Jammer, maar ik gunde het de finalisten wel."

Finale op een haar gemist

Officieel eindigde Tu bij de laatste 24, maar volgens twee juryleden werd ze zevende. "Na de halve finale vertelden twee juryleden me dat de helft van de jury me wilde doorlaten naar de finale en de andere helft niet. Ze discussieerden hevig, maar ik eindigde toch net niet bij de laatste zes", vertelt Tu.

Dankzij haar finaleplaats mocht Tu een week naar Londen. "Ik heb me goed geamuseerd en heb heel veel bijgeleerd. Ik heb lieve, ambitieuze mensen van over de hele wereld leren kennen." Of Tu volgend jaar opnieuw deelneemt, weet ze nog niet. "Ik zou graag nog eens meedoen, maar ik heb het gevoel dat ik dan de kans wegneem van anderen die het nog niet hebben meegemaakt. Ik zie nog wel."

© 2011 - StampMedia/Plantijn - Jolien Van Staeyen