© Mustafa Körükçü

Op 8 maart staakten de vrouwen die op site Permeke in Antwerpen werken tijdens de Internationale vrouwendag. Om 15 uur verzamelden ze een kwartier lang op het binnenplein waar schrijfster Anne Provoost hen toesprak.

Provoost vertelde dat boeken die door vrouwen geschreven zijn, slechter verkopen dan boeken die door mannelijke auteurs geschreven zijn. Jeugdschrijfsters daarentegen verkopen wel goed. Toch onderwaarderen mensen onbewust boeken van vrouwelijke auteurs. “Literatuur gaat over waardering. Vrouwen hebben een ongelooflijk talent om iemand op een podium te zetten, mannen hebben een talent om op een podium te staan,” zei ze. “De strijd voor gelijke rechten voor vrouwen zullen voornamelijk mannen moeten voeren. Zonder hen lukt het niet. Anders zullen we blijven te horen krijgen: ‘Daar zijn ze weer.’”

Het idee voor de staking kwam van de organisatie Collecti.e.f 8 Maars. Zij riepen alle vrouwen op om het werk voor een dag neer te leggen met als motto: “Wanneer vrouwen stoppen, stopt de wereld”. Internationale Vrouwendag staat elk jaar op deze dag in het teken van strijdbaarheid en het gevoel van solidariteit onder vrouwen. Dit jaar was het thema ‘heldinnen’.


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 08/03/2019

vorige volgende