Vanaf 31 maart kunnen bezoekers van het Openluchtmuseum Bokrijk zich onderdompelen in de sfeer van De sixties. De Oude Stad werd voor de gelijknamige expositie omgetoverd tot een bruisende ministad, met onder meer een reisbureau, een elektrohandel en een supermarkt uit de jaren 60.

"De nadruk van De sixties ligt op de authenticiteit", zegt directeur Liesbeth Kees. "Daarmee denken we aan materialen, zoals het behangpapier van het kapsalon, aan voorwerpen, gaande van een oude lijnbus tot de eerste commerciële televisie- en radiotoestellen, maar zeker ook aan individuele verhalen."

Bezoekers krijgen aan de ingang van de tentoonstelling namelijk een willekeurig paspoort van een leeftijdsgenoot uit de jaren 60. Dat paspoort vormt de nieuwe identiteit van de bezoeker en loodst hem of haar, aan de hand van persoonlijke anekdotes, door de wilde jaren 60. "Dat concept is uniek in België en zelfs in Europa", zegt voorzitter en Limburgs gedeputeerde voor Toerisme Jean-Paul Peuskens.

Voor jong en oud

De tentoonstelling is niet enkel interessant voor 45-plussers, die naar hun eigen jeugdjaren kunnen wegdromen, maar ook voor jongeren die er aan den lijve kunnen ontdekken hoe hun (groot)ouders een halve eeuw geleden leefden. "Het is, denk ik, voor kinderen van nu boeiend om te kijken naar de tienerkamers van hun ouders en die te vergelijken met hun eigen kamer", zegt Lu Ruiters, een van de gidsen die vanaf 31 maart rondleidingen geeft in de Oude Stad. Dat gevoel van herkenning, samen met de innovatieve aanpak (QR-codes, interactieve touchscreens…) maakt van De sixties een (her)belevenis voor jong en oud.

Een bezoek aan De sixties kan enkel in combinatie met een bezoek aan het Openluchtmuseum (31 maart t/m 30 september, 10.00 uur tot 18.00 uur, gesloten op maandag, behalve op paas- en pinkstermaandag). Meer informatie en tickets op www.bokrijk.be.

© 2012 - StampMedia - Pieter Neirinckx, foto's: Antonino Musso


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg - online op 30/03/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 31/03/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 31/03/2012