©Margot Berlenger

De organisatie Boslabs biedt jongeren een plaats waar ze creatief kunnen zijn. Wij spraken met jongeren en vrijwilligers. 

Introductie

Boslabs, in de volksmond 'het Bos' genoemd, is een werking voor jongeren die zich thuis vervelen en hun creativiteit willen uiten.  Het is een plaats waar jongeren terecht kunnen om uit hun comfortzone te komen en hun talenten te ontdekken. Iedereen is er gelijk.

Boslabs is open van woensdag tot zondag.  Ze organiseren elke woensdagmiddag activiteiten voor jongeren. Die activiteiten verschillen elke week. Het is een plaats waar jongeren nieuwe vrienden kunnen maken en waar ze in aanraking komen met verschillende culturen.   

Het Bos wordt ondersteund door de stad Antwerpen en door de Vlaamse Overheid waardoor ze nieuwe dingen en materiaal kunnen aankopen, en daarnaast ook hun werking kunnen betalen. Mensen die bij het Bos werken, doen dat vrijwillig. Ze kiezen er zelf voor welke taak ze willen uitvoeren. Mensen die bijvoorbeeld graag koken of dansles geven kunnen dit zonder probleem doen. De meeste mensen vinden er heel wat inspiratie. 

Het interview met de verantwoordelijke

©Oumaïma Dahabi

We spraken met Karen Cosemans, de hoofdverantwoordelijke: “Ik ben hier komen werken omdat mensen in het Bos hun vrijheid kunnen vinden. Ik heb de kans om de jongeren dingen aan te leren die ik zelf graag doe. Als kind ging ik graag naar een werking waar je elk moment kon binnen vallen zonder een afspraak te maken. Onze missie is dan ook het steunen van jongeren en het bieden van buitenschoolse activiteiten om ervoor te zorgen dat hun jeugd levendig en actief blijft."

Het interview met de jongeren

©Oumaïma Dahabi

Er is ook een jongen uit China die al 7 maanden in België woont. Hij is blij met de vrijheid die hij hier heeft. Hij is dol op dansen, tekenen en koken.  Het is ook voor hem een plek waar hij zijn talenten kan ontdekken. Boslabs heeft hem geholpen om zijn passie te vinden.  Door hen heeft hij een thuisgevoel gekregen hier in België.   

Er zijn heel wat kunstwerken die de jongeren samen hebben gemaakt in het Bos. Ze hebben samen een creatieve reis ondernomen om hun resultaat te bekomen.   

©Oumaïma Dahabi

Ook het boek dat het Bos verkoopt, is gemaakt door de jongeren. Het kost tien euro. Er staan verschillende tekeningen en kunstwerken van de jongeren in. Door de publicatie van het boek zijn de jongeren meer gemotiveerd om kunst te maken. 


Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 18/03/2021

vorige volgende