De toren van het Museum aan de Stroom (MAS) moet er een voor het volk worden. Die zal niet alleen onderdak bieden aan het nieuwe museum, maar heeft ook een panoramazaal en café's. Voor het MAS zal een plein worden aangelegd waar de mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Boerentoren

De nieuwe toren van het MAS zal overeenkomsten vertonen met de boerentoren. Daar huist de KBC, die als tweede founder geld heeft gegeven om het project te realiseren. “De boerentoren heeft vroeger ook altijd een sociale rol gespeeld. Hier waren ook een panoramazaal en cafe's. Op een gegeven moment waren hier zelfs appartementen. De toren van het MAS zal dezelfde sociale functies vervullen aan het eilandje,” vertelt Leo van de Gender, directeur communicatie KBC.

Woordspeling

Burgemeester Partrick Janssens is trots op Antwerpens nieuwste toren. “Met het MAS hebben we het gedurfd nog eens aan de skyline te raken,” vertelt de burgemeester. Hij wil er dan ook niet bescheiden over zijn. Het museum moet een nieuwe trekpleister worden die de stad een hernieuwd gezicht geeft. Toch moet de toren er in de eerste plaats voor de mensen zelf zijn. Door een woordspeling op het KBC-motto: ‘Wij hebben het voor u’, zette Janssens die boodschap kracht bij: “Het MAS is er voor 'A'”.

Scharnier

Het Museum aan de Stroom moet ook een scharnier vormen tussen stad en haven. Hiermee zal het oude havengebied terug voeling krijgen met het centrum, waarvan het momenteel een beetje afgezonderd is. Het MAS moet een referentiepunt worden voor alle Antwerpenaars. Om meer leven in dat gedeelte van de stad te krijgen, investeert Antwerpen ook in nieuwe woonwijken op 'het Eilandje'. Vooral in de Cadixwijk zal geïnvesteerd worden in nieuwe woningen.

Meiboomplanting

Ondertussen heeft de bouw zijn hoogste punt bereikt. Om dat te vieren werd er bovenop het gebouw een boom geplaatst. De boom moet voorspoed brengen voor de verdere vorderingen van de werken. Voor het bouwverlof van volgend jaar moet de ruwbouw klaar zijn. Daarna is er nog een jaar werk binnenin. Tegen mei 2010 zou het MAS zijn eerste bezoekers kunnen verwelkomen.

© 2008 – StampMedia – Vincent Van Nauw