Dagelijks moeten miljoenen vrouwen en meisjes gemiddeld zes kilometer wandelen voor drinkwater. Om dat onder de aandacht te brengen, wandelden 384 basisscholen doorheen Vlaanderen en Brussel de zes kilometer lange Walk for Water.  “Omdat kindjes in Afrika ook zo ver moeten wandelen om water”, weet de 7-jarige Jinthe.

Het is vandaag Wereldwaterdag. Naar aanleiding daarvan engageerden 384 basisscholen zich om met de kinderen zes kilometer te gaan wandelen. Basisschool KBO Welden is een van die scholen die deelnam aan die Walk for Water. Juf Martine, die lesgeeft in de eerste graad, legt uit dat er ook een geldinzamelactie aan was gekoppeld: “We hebben Wereldwaterdag gecombineerd met Broederlijk Delen, omdat beide campagnes op water focussen. Zo hebben we van de wandeling een sponsortocht gemaakt, zodat de kindjes geld konden inzamelen.”

“Niet eerlijk”

De kinderen hebben allemaal les gekregen over water. Hoe water voor energie zorgt, maar ook wat watervervuiling en -verspilling is. Tijdens de wandeltocht mogen kinderen geen koekje of water meenemen, zodat ze goed beseffen hoe het is om niet altijd drinken voor handen te hebben. Om helemaal in het thema te blijven, hebben alle kindjes blauwe kledij aan.

Een kleine test of de kinderen wel weten waarvoor ze wandelen? Jinthe (7) moet heel even nadenken maar dan komt het verhaal er vlot uit. “We stappen zes kilometer omdat de arme kindjes in Afrika ook zo ver moeten wandelen voor water.” Jarno (11) voegt er nog aan toe dat het daar veel warmer is dan hier en dat zo’n tocht dus veel lastiger is. “Het is niet eerlijk dat wij zoveel water hebben en andere kinderen niet”, voegt hij eraan toe.

Millenniumdoelstellingen

Al sinds 1992 wordt op 22 maart Wereldwaterdag gehouden. De Verenigde Naties doen dat om meer aandacht te vestigen op water en hoe het goed te beheren. Het thema van deze wereldwaterdag is water en energie. Het ene heeft een grote invloed op het andere, al staan mensen daar niet altijd bij stil.

In 2010 werden de millenniumdoelstellingen rond water gehaald. Volgens Unicef had toen 89 procent van de wereldbevolking toen toegang tot vers water door de aanleg van waterleidingen en waterputten. Vier jaar later blijkt toch dat er nog steeds 768 miljoen mensen onvoldoende toegang tot zuiver, drinkbaar water hebben. Het overgrote deel daarvan leeft op afgelegen gebieden die moeilijk bereikbaar zijn. Het zijn ook meestal de vrouwen en de meisjes die hier van het slachtoffer zijn. Zij zijn namelijk verantwoordelijk om hun gezin van drinkbaar water te voorzien.

 “Is 't nog ver?”

Madeleine (10) vindt het goed dat ze de wandeling maken, zodat iedereen weet dat niet alle kinderen even veel geluk hebben. De 6-jarige Brenco is daar een goed voorbeeld van: hij slaakt een diepe zucht vraagt een paar keer aan de juf of het nog ver is. Als de wandeltocht voorbij is, krijgt iedereen een grote beker water om de dorst te lessen. Geen overbodige luxe.

© 2014 – StampMedia – Joy De Meulemeester