Rata Yatra, het feest waarop de hindoestanen de reis van hun goden naar de Gundicha-tempel herdenken, werd zaterdag 18 juni op de Groenplaats gevierd.

Rata Yatra is een paradefeest. 'Ratha' betekent kar en 'yatra' betekent tocht. Het feest werd georganiseerd door het Vedisch Cultureel Centrum en de ISKCON Hare Krishna-beweging. Een volle Groenplaats genoot van de optocht, religieuze ceremoniën en zang, dans en lezingen. Op de Groenplaats stonden kraampjes met boeken, kleding, medicijnen, vegetarisch eten en speciale make-up.

Op het hindoefestival wordt een beeld van de god Yagannath (Krishna) door de stad gedragen. Toeschouwers langs de kant zuiveren zich van hun zonden door naar het beeld te kijken. "Men doorbreekt hiermee de cirkel van wedergeboorte om na de dood in de geestelijke wereld te worden opgenomen", aldus lid van ISKCON Vrajendra Suke Dos Gautam.

Voldoende jongeren

Sijama Sundara organiseert het feest jaarlijks op verschillende plaatsen in de wereld, waaronder het Nederlandse Den Haag. "Op een mooie dag halen we dan soms wel 4.000 toeschouwers", glundert Sundara. Hoewel religie steeds minder jongeren aantrekt, hebben zij nog voldoende jongeren in hun organisatie.

"Tegenwoordig verspreiden we onze informatie meer online dan voorheen, via Facebook bijvoorbeeld", vertelt zijn dochter Reeshmi. "Jongeren zijn inderdaad moeilijker aan te trekken, maar vanaf een bepaalde leeftijd gaan ze toch op zoek naar spiritualiteit. De leeftijd van de meeste jongeren van onze organisatie schommelt tussen 15 en 25 jaar."

Jasper Van Mullem liep toevallig voorbij het feest en nam een kijkje. "Voor mij is het nogal wereldvreemd, een beetje een ver-van-mijn-bedshow. Maar het is wel prachtig om zoiets eens te zien."

© 2011 - StampMedia - Sander Carollo & Erica Michiels , foto's: Erica Michiels