Nu de zomer voor de deur staat, zitten de terrasjes weer vol. Heerlijk genieten voor de meesten onder ons, maar strenge regels en controles maken horeca-uitbaters het leven zuur. Zij klagen over de beperkte vrijheid die ze krijgen om hun terras in te richten.

In februari 2011 werd de terraswetgeving aangescherpt. "De wetgeving is te streng. Zo mogen we geen windschermen plaatsen en ook geen planten, hoger dan een meter", klaagt Luc Van den Heuvel, uitbater van jongerentaverne Pool Planet op de Rooseveltplaats. "Vroeger was het hier gezelliger, want toen hadden we veel planten."

Ongezellig effect

Ook Nico Van Meesche, uitbater van taverne Antigoon op de Oudevaartplaats, vindt de terraswetgeving te streng: "Mijn terras mag maar 1,20 meter zijn aan de gevelkant. Ik zou ook een terras van 1,60 meter mogen plaatsen aan de straatkant, maar dan zitten mijn klanten te eten waar de auto’s parkeren en dat vindt niemand gezellig."
Volgens hem is een terras een dure investering. "Ik mag mijn terras het hele jaar laten staan, maar ik mag geen windschuttingen meer zetten. Wie gaat er dan op een terras zitten in de winter?" zucht hij. "Ik snap dat er regels zijn, maar ze mogen iets flexibeler."

Ronduit belachelijk

Henri De Herdt van taverne Trianon in de Jezusstraat vindt sommige regels ronduit belachelijk. "De nieuwe terraswetgeving kost ons plaats. Vroeger hadden we een gevelterras, maar dat mag nu niet meer. Ik moet anderhalve meter vrijlaten aan de gevel, terwijl de straat vier meter autovrije wandelruimte biedt. Dat is toch belachelijk?"
Meer controles vinden plaats. "Vanaf de eerste zonnestralen begin april stonden hier politieagenten om alles te controleren met hun lichtmeter", zegt De Herdt. "Maar waarom? Vroeger ging alles perfect en niemand klaagde."

Veiligheid centraal

Ann Kermans, horecamanager van de stad Antwerpen, vindt het hoge aantal klachten vreemd: "Op bepaalde plaatsen is er zelfs een specifieke regelgeving opgesteld in overleg met de uitbaters, want zij zitten er immers elke dag. Toch moeten we rekening houden met beslissingen van hogerhand, zoals de adviezen van de brandweer. We willen terrassen zo groot mogelijk houden, maar het moet wel veilig blijven."

De kritiek op de strenge regels voor planten en windschermen begrijpt Kermans niet. "Planten hoger dan een meter mogen wel. Alleen mag er geen haag staan en de planten moeten goed onderhouden worden. Terrasschermen kunnen op de meeste plaatsen wel en als het niet kan is het omdat de brandweer daar anders niet kan indraaien", aldus Kermans.

© 2011 - StampMedia/Plantijn - Laura Loopmans & Jolien Van Staeyen