ANTWERPEN - Op 19 maart ligt het nieuwe boek van Bart Moeyaert in de rekken. 'Iemands lief' is zijn versie van het muziektheaterstuk ‘L’Histoire du Soldat' van Stravinsky waarin een man verleid wordt door de duivel.

'Iemands lief' vindt zijn oorsprong in het muziektheaterstuk 'L’Histoire du Soldat', gecomponeerd door Stravinsky, met een libretto van Charles Ferdinand Ramuz. Het is het verhaal van een soldaat die in oorlogstijd twee weken naar huis mag. Op zijn tocht naar huis wordt hij verleid door de duivel. “'Iemands lief' volgt in grote lijnen het oorspronkelijke libretto van Ramuz. Dat kan ook niet anders, want de partituur van Stravinsky is dwingend. Ik heb niet de klemtoon gelegd op het feit dat mijn hoofdpersonage een soldaat is. Voor mij gaat het verhaal over hoe een man verleid wordt door de duivel en zo alles wat hij liefheeft verliest”, zegt Moeyaert.

Van concert tot boek

Ondanks dat het boek nu pas verschijnt, bestaat de tekst al van in 2011. “Enkele jaren geleden vroeg Janine Jansen (beroemde violiste, nvdr.) me om met haar samen te werken. Op dat moment paste het niet in mijn agenda. Maar in 2011 kwam het er dan toch van. Op 30 december 2011 was er van onze 'L‘Histoire du Soldat' een eenmalige uitvoering tijdens het Internationaal Kamermuziek festival in Utrecht. De voorstelling werd toen ook uitgezonden op het Nederlandse Avro. Niet veel later kwam er, niet alleen van de aanwezigen maar ook van lezers die de voorstelling niet hadden meegemaakt, de vraag of de tekst in boekvorm bestond. Eigenlijk heb ik niet zo lang hoeven na te denken: 'Iemands lief' moest een boek worden”, vertelt Moeyaert.

De meerwaarde van illustraties

Moeyaert hecht veel belang aan de illustraties en de vormgeving van een boek. Voor 'Iemands lief' werkte hij samen met Korneel Detailleur. “Ik wou absoluut dat hij de illustraties maakte. Korneel is iemand die heel gestilleerd werkt. Bij hem is de vorm belangrijk, zonder dat de illustraties koud aandoen. Korneel was wel geïnteresseerd in de opdracht, maar zijn drukke agenda liet niet toe om er meteen aan te beginnen. Uiteindelijk is het er bijna een jaar later van gekomen”, zegt Moeyaert.

Dertig jaar schrijver

Bart Moeyaert is niet bepaald iemand die veel stilzit. Naast auteur is hij ook nog eens hoofddocent schrijven aan het Conservatorium van Antwerpen en geeft hij lezingen in binnen-en buitenland. Ook in de toekomst is hij niet van plan het rustiger aan te doen. “Dit jaar vier ik mijn dertig jaar schrijverschap. Naar aanleiding hiervan publiceer ik in oktober een groot boek, ‘de verzamelde verhalen en kindergedichten’ kunnen we het noemen, waaraan vijf illustratoren meewerken. Het boek zal oude verhalen en artikels bevatten die ik in de loop der jaren schreef. Daarnaast werk ik aan mijn derde dichtbundel”, aldus een tevreden Moeyaert.

© 2013 – StampMedia – Karolien Segers - foto: Luis Muñoz


Dit artikel werd gepiubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 19/03/2013
Dit artikel werd gepiubliceerd door Jongerenplaneet.be op 19/03/2013
Dit artikel werd gepiubliceerd door Apen.be op 19/03/2013