Het aantal woninginbraken in Limburg is vorig jaar met bijna 20 procent gestegen. Dat blijkt uit statistieken van de federale politie. Dorien Baens, adviseur van de lokale politie Hasselt, geeft enige toelichting.

"We hebben geen klare kijk op de oorzaak van het stijgende aantal inbraken in Limburg", geeft Baens onmiddellijk toe. "Al vermoeden we dat de crisis een grote rol speelt. We kunnen wel zeggen dat tenminste een kwart van de inbraken gepleegd worden door rondtrekkende dievenbendes uit Oost-Europa." Een kwestie waar de recherche zich meer dan graag in vastbijt. Recent werd door het Hasseltse korps namelijk een netwerk achter de tralies gezet.

Vernuftig onderzoek

Het onderzoek liep sinds februari dit jaar en ging door stom toeval van start. "Na een inbraak noteerde een oplettende buurtbewoner de nummerplaat van de vluchtauto. Omdat we door een reeks delicten van dezelfde aard een vermoeden hadden van een opererend dievennetwerk, hebben we de verdachten niet meteen ingerekend", vertelt de adviseur. Wat volgde was een zware procedure van acht maanden, inclusief aftappen van telefoons, het uitvoeren van anonieme observaties en het gebruik maken van gesofisticeerde technologieën.

Geavanceerde apparatuur

Een geavanceerd GPS-systeem maakte het voor de recherche mogelijk om bendeleden in Beringen, Lummen, Antwerpen, Heusden-Zolder en Wallonië te lokaliseren. "Het apparaatje is zo klein dat het zelfs onopgemerkt een autokeuring doorstaat. In minder dan een minuut bevestigt iemand van het politieteam het aan de wagen." Data toonden aan dat de daders niet alleen in België, maar ook in Nederland en Frankrijk actief waren. In de regio Limburg zouden de dieven voor zeker vijftig misdrijven verantwoordelijk geweest zijn.

Succesvol arrest

Door de omvang van het onderzoek werden nog vier andere politiezones betrokken. Na het netwerk nagenoeg volledig in kaart te hebben gebracht, werden huiszoekingen uitgevoerd met tal van arrestaties tot gevolg. Over het aantal personen wil noch de politie, noch het parket informatie kwijt. Baens geeft wel mee dat het om Servische, Macedonische, Turkse en Kosovaarse mensen zou gaan.

Feiten van het inbreken

"Door het inrekenen van dergelijke dievenbendes kunnen we heel wat leren", zegt Dorien Baens. Een kwart van de buit bestaat uit juwelen. Op de tweede plaats wordt er geld gestolen, gevolgd door makkelijk mee te nemen en te verkopen multimedia-apparatuur. De favoriete 'werkdagen' van de dief zijn vrijdag en woensdag, tussen acht en tien uur 's ochtends of zeven en negen uur 's avonds. "Controleer in de toekomst vooral je achterdeur, want het is langs die weg dat de meeste criminelen het huis binnendringen", adviseert Baens.

Hang de held niet uit

De ergste periode voor inbraken zit er nog aan te komen. "Dieven profiteren van de korte dagen en slechte weersomstandigheden. Bewoners zijn dan minder alert." Limburgers kunnen in december terecht op infosessies van de politie Hasselt over inbraakpreventie en inbraakprocedures. Eerstelijns tips zijn: wek steeds de indruk dat er iemand aanwezig is in het huis. Dat kan door licht te laten branden. Laat geen kostbare spullen rondslingeren en voorkom dat men het huis zomaar kan inkijken. "Tenslotte moet je niet de held uithangen wanneer je met een crimineel geconfronteerd wordt", waarschuwt Baens. Verschuil jezelf, bel het noodnummer en let eventueel op uiterlijke kenmerken van de belager.

© 2012 - StampMedia - Lieselotte Wröbel


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg - online op 13/03/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 13/03/2012