Op dinsdag 24 maart werd in deSingel in Antwerpen voor de achtste keer de Inktaap uitgereikt, een literaire prijs toegekend door jongeren uit Nederland en Vlaanderen. Winnaar van deze literaire prijs werd A.F.Th. van der Heijden met zijn roman ‘Het Schervengericht’.

In totaal namen 122 middelbare scholen deel aan de wedstrijd, waaronder 57 Nederlandse en 65 Vlaamse. Een zeventigtal scholen woonden de slotdag in deSingel bij. Het werd een dag vol literatuur, interactieve panelgesprekken, poëtische en muzikale intermezzo’s en uiteraard de uitreiking zelf.

Jongeren en literatuur

Een initiatief zoals de Inktaap is voor vele scholieren het beste bewijs dat de interesse van jongeren voor literatuur niet afneemt. “Vaak hoor je zeggen dat boeken voor nerds zijn, maar hier zie je dat er nog steeds heel veel jongeren van lezen houden”, zegt Cosey Claeys (16) van het Lyceum Aalst.
Volgens Henk de Winter, leraar in het Doornse Revius Lyceum, wordt er wel minder gelezen. De Winter wijt dit aan onze haastige maatschappij. “Er is nog amper de tijd om een boek vast te nemen, hoewel het literaire circus tegenwoordig heel wat te bieden heeft”, meent de Winter. “Anderzijds zie ik in mijn klas geregeld leerlingen die wel wat kennen van literatuur en er op een hoog niveau over kunnen praten.”

Fijne en interessante dag

“Het concept van deze slotdag vind ik heel fijn”, vertelt boekenwurm Claeys. “We kunnen vragen stellen aan de auteurs en die kans heb je toch niet zo vaak.” Tornike Mitichashvili (19), leerling van het Sint-Norbertusinstituut in Antwerpen, denkt er net hetzelfde over: “Ik vind het heel interessant om boeken te lezen en ze nadien met andere jongeren te bespreken. Bovendien hebben we door de Inktaap een dagje geen les. Altijd fijn, niet?”
Naast de vragenmomenten en debatten over de genomineerde boeken vonden er nog andere activiteiten plaats. Zo maakte het jeugdige publiek kennis met Roosbeef, een opkomende Nederlandse band, en ook Bram Vanparys (The Bony King of Nowhere) bracht enkele liedjes. Huisdichter Stijn Vranken zorgde dan weer voor een poëtische noot.

Heerlijkste prijs

De man die met de hoofdprijs naar huis mocht gaan, was de Nederlandse auteur A.F.Th. van der Heijden (57). Het puntenverschil met zijn twee concurrenten, Marc Reugebrink en D.Hooijer was overduidelijk.
“De dikte van mijn boek heeft ongetwijfeld vele jongeren afschrikt, maar allicht is het de thrillerachtige verhaallijn die hen toch heeft overtuigd”, zegt van der Heijden. ‘Het Schervengericht’ vertelt over de fictieve ontmoeting in de gevangenis tussen een gerenommeerd regisseur en de moordenaar van diens vrouw.

“Ik moet toegeven dat ik 16- en 17-jarige jongeren had afgeschreven als lezerspubliek. Het heeft me dan ook ontroerd te merken dat ook zij mijn werk grondig lezen én goed vinden. Dat maakt van de Inktaap eigenlijk de heerlijkste prijs die ik tot nu toe heb gekregen”, besluit van der Heijden tevreden.

Meer info op www.inktaap.be

© 2009 – StampMedia – Marjolein Lambrechts


Dit artikel werd gepubliceerd door Gazet van Antwerpen - online op 25/03/2009
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg - online op 25/03/2009
Dit artikel werd gepubliceerd door Villanella op 25/03/2009