In de hedendaagse alternatieve muziekcultuur zijn drank en drugs wijd verspreid. Ook energydrinks zijn niet meer weg te denken. In de jaren 80 groeide binnen de hardcore punkscène een verzetsbeweging tegen drank en drugs, genaamd Straight Edge.

In 1981 bracht de hardcore band Minor Threat het nummer Out Of Step uit. Met de tekst "I don"t smoke, don't drink, don't fuck, at least I can fucking think.", legde zanger Ian MacKaye de basis voor de Straight Edge beweging. Met het nummer Straight Edge werd die benaming formeel. MacKaye drukte in dat nummer zijn mening uit over het drug- en alcoholgebruik op punk- en hardcore concerten.

MacKaye hield zich echter ver van de Straight Edge cultuur. Hij vond dat die te fundamentalistisch werd. Hierover zei MacKaye: "Ik denk dat mensen het idee achter het nummer Straight Edge en de manier hoe ze zichzelf erin terugvonden, misbruikt hebben. Ze hebben zichzelf toegelaten om het fundamentalistische de overhand te laten nemen op de echte betekenis ervan. Ik wou alleen maar zeggen dat mensen hun leven moeten leiden zoals zij dat zelf willen."

Stromingen

Binnen Straight Edge zijn er twee grotere stromingen: mensen die hun leven positief willen leiden, vrij van drugs of alcohol. Dat zijn de Possi's. De meer fundamentalistische Straight Edgers worden de Hardliners genoemd. De Hardliners zijn in Boston ontstaan in de jaren 80 uit een groep vigilante en gewelddadige mensen van verschillende achtergronden onder leiding van Nathan Elgin James. Deze groep heette aanvankelijk Fuck Shit Up, maar veranderde later, omwille van processen en aanklachten, haar naam in Friends Stand United. FSU was opgericht om racisme en neonazisme te elimineren en was gelinkt aan Straight Edge. Tegenwoordig is FSU uitgegroeid tot een organisatie met verschillende afdelingen in de Verenigde Staten en Europa die zich ook bezig houdt met fondsenwerving voor allerlei goede doelen.

Solemn Judgement

Straight Edge bestaat vandaag in de alternatieve muziekwereld nog steeds. Veel bands die zich identificeren met Straight Edge tonen dit door in hun naam of nummers een X te zetten. Deze bands noemen hun genre HXC (Straight Edge hardcore). Maxime De Cock ziet zichzelf en zijn soloproject Solemn Judgement als Straight Edge. De Cock "Ik vind Straight Edge een positieve manier om te leven." Hij distantieert zich van een organisatie als FSU. De Cock "Voor mij is het militante gedeelte van Straight Edge niet nodig. Mensen moeten hun leven kunnen leiden zoals ze zelf willen. Ik heb de keuze gemaakt om Straight Edger te worden en dat heeft niemand voor mij gedaan."

© 2013 – StampMedia – Maarten Rommes


Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 10/06/2013
Dit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 10/06/2013