ANTWERPEN - Eén van de categorieën op de Antwerpse voorronde van Kunstbende is mode. Jonge artistieke designers tonen hun beste creaties op de catwalk in de foyer van de Arenbergschouwburg met modellen en kledij om u tegen te zeggen. Even luisteren wat jurylid Jan Hellemans ervan vond.

Jan Hellemans is één van de drie juryleden die toekijken op het modegebeuren. Met een bachelor textiel en confectietechnieken aan Hogeschool Gent op zak, richtte hij vorig jaar een naailabo op waar jong en oud zich kan bezighouden met het maken en ontwerpen van kledij. “Ik heb zelf al veel dingen gemaakt en wil mijn kennis doorgeven aan anderen. Er komen vooral jonge twintigers naar mijn labo, maar ook ouderen leven zich uit in het maken van kledij. Het leukste eraan is dat ze plezier krijgen in wat ze maken en dat ze trots hun creatie kunnen tonen aan de wereld.”

Creaties

“Voor ik de creaties van de designers van de Kunstbende gezien had, was ik bang wat de jongeren zouden brengen. Maar ik ben aangenaam verrast. De designers zijn heel creatief geweest en hebben dat heel goed gedaan. Je zag in hun kledij welke boodschap ze ermee wilden overbrengen. Hoewel ik wat zenuwen zag in de ogen van de designers en de modellen, vond ik het een heel goede show.” Welke kenmerken vindt Jan belangrijk in het kiezen van een goede winnaar? “Ik kijk vooral naar de technische aspecten: hoe is de kledij gemaakt? Zijn de designers creatief omgegaan bij het maken van hun werk? Zoals ik al zei, vind ik de boodschap heel belangrijk en zie ik graag kunst terug in hun werk.” De jury staat volgens Jan voor een moeilijke keuze.

© 2013 – StampMedia – Marlies Van Bael – foto: Vincent Tillieux


Dit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 10/03/2013