Jongeren die zich op een andere manier gedragen of zich onderscheiden, zitten vaak in de hoek waar de klappen vallen. Onlangs nog werd gothic kledij verboden op een middelbare school in Borgerhout. Drie jonge mensen die zich enigszins ‘anders kleden’ vertellen.

Buitenbeentjes

In café De Rots staat Elke (16) ons met groot enthousiasme te woord. Haar verhaal hoor je niet overal. Groei maar eens op met een moeder die hippie is en een vader die zich punker noemt. Elke vindt het niet erg, in tegendeel, het heeft haar gestimuleerd om haar eigen weg te zoeken en niet de mainstream te volgen.

Gerard (17) daarentegen, die zich meer  in het skater- en hiphopmilieu bevindt, wilde zeker niet uit de boot vallen tussen zijn vrienden die zich 'anders' begonnen te kleden. De joviale Hollandse jongen voelt zich helemaal goed bij zijn kledingstijl.

Gerrit (17) leerde TekTonic kennen via een reportage in het één-programma Koppen, waarna hij zelf op internet is beginnen zoeken naar meer informatie. "Ik ben er echt vanzelf ingerold, niemand van m'n omgeving heeft mijn stijl", vertelt hij ons. Zo blijft Gerrit een buitenbeentje binnen zijn familie- en vriendenkring.

Wij hangen aaneen

Alle drie vinden ze dat ze vrij open zijn tegenover andere stijlen. Behalve de zogenaamde 'Johnnies en Marina's' van deze wereld. Zowel Elke als Gerard geven toe dat ze dat type mensen niet echt kunnen luchten. Toch zoekt geen van hen conflicten op. "Ik krijg het schijt van mensen die ons meteen beoordelen op basis van onze piercings of gewoon een afwijkende stijl", zegt Elke. "Wij zijn niet slecht!"

Het feit dat er soms toch conflicten zijn, komt volgens de drie alternatievelingen doordat subculturen zo hard aaneen hangen. Als er iets gebeurt, steunen ze elkaar. Gerrit verwoordt het zo: "Via je kledij toon je hoe je bent, dat is wat iedereen zou moeten doen."

Volgens Sihame El Kaouakibi, coördinatrice van Let's Go Urban die onderzoek deed naar verschillende jeugdstijlen, leven mensen op hun eigen eilandje en nemen ze daardoor een negatieve houding aan tegenover andere subculturen. Maar ze benadrukt dat de verschillende groepen, eens ze elkaar beter leren kennen, veel gemeenschappelijke punten ontdekken. "Het gaat om hun attitude, als ze wat meer openstaan voor anderen gooien ze hun vooroordelen vanzelf overboord."

Geen TekTonic meer

Hoe ze zichzelf binnen vijf of tien jaar zien, weten ze niet precies. Gerrit is ervan overtuigd dat hij zijn huidige stijl niet meer zal behouden. "Het is normaal dat mensen evolueren. Ik combineer nu al meer en meer verschillende stijlen. Een TekTonicer zal ik niet meer zijn."

Ook Gerard denkt hier zo over. "Een persoon verandert door de jaren heen, maar de typische houding onder de skaters, 'relax!', zal ik wel altijd in me hebben."

Elke weet dat ze alleszins dezelfde open opvoeding zal geven aan haar eigen kinderen. Open gesprekken over seksualiteit en waarden als respect en vredelievendheid zijn haar met de paplepel ingegoten. "Mijn kinderen zullen later zelf hun eigen weg mogen zoeken, je moet ze niet alles opdringen."

© 2009 - StampMedia - Amina Belorf & Ijeoma Verberckmoes