Patsy Van Der Parre is volledig in de ban van de 'geefgedachte'. Het was dan ook haar grote droom Antwerpen eerste weggeefkast te schenken, waarin je kan achterlaten wat je niet meer nodig hebt en omgekeerd, waaruit je kan halen wat je kan gebruiken. Vanaf 11 augustus vind je de box op het Damplein.

Patsy koos voor het Damplein omdat ze er zelf vlakbij woont, omdat ze het een erg mooi plein vindt, maar vooral omdat ze de verschillende types mensen die er wonen met dit initiatief wil samenbrengen. Patsy vindt dat er in heel België nood is aan zulke ondernemingen. “Ik wil mensen socialer leren te zijn”, vertelt ze. In plaats van dingen die je niet meer nodig hebt weg te gooien, wil zij ze delen met anderen die er misschien wél behoefte aan hebben. In haar woorden: “Ik zou graag mensen het principe van de ‘geefgedachte’ bijbrengen.” Zelf geeft ze bijvoorbeeld ook massages en pedicures gratis ‘weg’.

Sociale controle vs GAS

Patsy is niet bang dat mensen misbruik zullen maken van de weggeefkast. Het kan natuurlijk altijd dat de kast geplunderd zal worden, maar dat is voor haar geen probleem. Zij verkiest te geloven dat de mensen die dat doen, die spullen echt nodig hebben. “Je moet in de mensen blijven geloven, anders doe je niets meer”, zegt ze. “Tegenwoordig heb je de GAS-boetes om de mensen te controleren. Als je mensen leert sociaal te zijn, ontstaat er echter zoiets als sociale controle om projecten zoals dit te beschermen.”

Moderne look

Het idee van de weggeefkast komt uit Duitsland, waar Andreas Richter op een dag besloot om dingen die hij niet meer nodig had, kosteloos beschikbaar te stellen in een openbare kast.  Intussen heb je ook al zo’n geefkast in Vorst en Utrecht. Patsy wil er haar eigen draai aan geven. De andere give boxen in onze contreien zijn volgens haar nogal bric-à-brac. Zij wil er iets modern van maken. De kast zal ook wel bestaan uit gerecycleerd materiaal, maar er zal bijvoorbeeld ook een krijtbord komen waarop mensen advertenties kunnen achterlaten. Ook zal er een zithoek zijn waar mensen kunnen samenkomen om gezellig wat te praten. “Ik heb de kast ontwikkeld naar mijn eigen ideeën”, vertelt Patsy.

Feest met geeftafel

Om de opening van de give box op het Damplein te vieren, zal er een groot buurtfeest gehouden worden. Patsy wil op dat feest dieper ingaan op de 'geefgedachte'. Zo zal er een geeftafel zijn waar de buurtbewoners kunnen eten.  Ook zullen er straatmuzikanten zijn om de sfeer erin te brengen. Patsy staat er niet alleen voor, ze heeft al van verschillende organisaties medewerking gekregen zoals Samenlevingsopbouw Vlaanderen en de Kringloopwinkel . Ze hoopt ook districtsvoorzitter Zuhal Demir het lintje van de weggeefkast komt doorknippen. Niets lijkt Patsy aan het toeval over te laten, om van de weggeefkast een succes te maken.

© 2013 – StampMedia – Ditte Bervoets, foto: Camille Thys


Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 12/07/2013
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 12/07/2013