Foto: Bruzz

 De Brusselse danseres en choreografe Jeny Bonsenge won in 2018 de prijs voor beste danseres en choreograaf van België maar drukte tegelijkertijd ook haar stempel op andere dansstijlen zoals hiphop, house en dancehall. Wie is deze jonge artieste wiens dansproject niet los staat van haar sociaal engagement?

Onlangs nog dook Bonsenge op in de Verenigde Staten waar ze werd uitgenodigd door niemand minder dan talkshowhost Ellen Degeneres. Ze werd samen met haar negen jaar oude leerling Anae opgemerkt in een virale dansvideo die zelfs de Britse prinses Meghan Markle niet onbetuigd liet. Samen met Anae danste ze in de studio op het opzwepende ritme van het Congolese lied ‘Bibi la Katangaise’ van DJ Samarino uit Kinshasa, wat haar enkel maar interesse van het Congolese publiek opleverde.

“Ik ben al twaalf jaar professioneel danser. Op mijn achttiende begon ik het dansen ook aan anderen aan te leren. Ik heb toen beslist om mijn Congolese culturele achtergrond via mijn eigen school met de Europeanen te delen”, verklaart de jonge choreografe.

In haar dansschool, ‘Afrohouse Belgium’, is Bonsenge ook bezig met Dance4Kids: een pilootproject dat getalenteerde Portugese en binnenkort ook Congolese jongeren in kansarmoede helpt ondersteunen.

In dat kader reisde Bonsenge begin november al af naar de Congolese hoofdstad Kinshasa. Tijdens dat bezoek maakte de danseres ondermeer kennis met twee jongeren die in het land beter bekend staan onder hun artiestennamen: Bébé Ntshor en Tshotsa.

Bonsenge zal zich naar eigen zeggen inzetten om hen te steunen zodat de twee jonge artiesten de Congolese kunst en cultuur kunnen promoten. Op die manier zet de Brusselse haar talent in om ook anderen op de goede weg te helpen.


Dit artikel werd gepubliceerd door Congo Forum op 26/11/2019

vorige volgende