De barricades op tegen het kapitalisme of een straatmars voor de Vlaamse zaak? Links en rechts hebben totaal verschillende ideeën over de wereld. Maar een ding hebben ze gemeen: hun bereidheid om in actie te komen voor hun idealen. Ontmoet jonge activisten van Vlaanderen. Vandaag: Ali Abdi (21) van Red Fox en Bart Vanpachtenbeke (30) van Voorpost.

Ali Abdi (21), Red Fox Antwerpen (PVDA)
Marxistisch en socialistisch

Communistisch? Nee. Iedereen zegt altijd dat PvdA communistisch en extreemlinks is. Ik weet niet waar ze dat vandaan halen. Misschien zijn we extreem met liefde. Onze jongerenbeweging heeft liefde voor iedereen.

Wat is je grootste zorg? De angstsfeer die er bestaat. Mensen zijn bang voor terrorisme. En allochtonen zijn bang voor hun toekomst, omdat ze veel met discriminatie te maken krijgen.

Wat willen jullie veranderen? Jongeren geloven niet meer in democratie. Wij willen ze weer perspectieven bieden. En we willen evolueren naar een stad zonder discriminatie en zonder werkloosheid. We organiseren ieder jaar het Divercity Festival waar veel jongeren op af komen. Verder houden we vaak avonden met jongeren waarin we met elkaar in gesprek gaan. Ik kan daarbij ook verwijzen naar mijn islamitische en Somalische achtergrond. Als we het hebben over vrouwenrechten bijvoorbeeld kan ik vertellen hoe in Somalië met vrouwen wordt omgegaan. Of hoe er met homo’s wordt omgegaan als het over LGBT-rechten gaat.

Beschouw je jezelf als activist? Wat wij doen zou eigenlijk geen activisme moeten heten. Het zou iets moeten zijn wat alle jongeren doen. We doen ook niet aan hardcore activisme, maar rustig activisme met liefde. Zonder liefde kan je niets verwezenlijken. Het gekste dat we al gedaan hebben? We doen niets geks. Zo’n actie dat je het NAVO-hoofdkwartier bestormt is leuk, maar heeft niet zoveel impact. Dan krijg je maar dat mensen je gekke jongens vinden. We hebben respect voor de wet en de politie. Natuurlijk verdedigen we onszelf als dat nodig tegen fascisten. Maar we zijn geen linkse hippies.

Activisme, heeft dat zin? Activisme is heel belangrijk. Het klopt niet dat activisme niks oplost. We leven in een tijd waarin de politiek niet naar ons luistert. Politici zijn als maffiosi die goed voor zichzelf zorgen, maar minder goed voor ons. Gelukkig leven we in een democratie zodat we de straat op kunnen gaan om te laten horen dat we niet blij zijn.

Bart Vanpachtenbeke (30), Voorpost
Volks-nationalistisch. Het volk geeft vorm aan de staat.

Welk volk? Wij zijn Nederlanders. Extreemrechts? We zijn wel rechts, maar in onze ogen niet extreem. En radicaal, maar zeker niet marginaal.

Waar staan jullie voor? Wij komen op straat als er problemen zijn met de vervreemding van de maatschappij, maar ook met taalproblematiek. Wij zijn actief in Vlaanderen en Nederland, maar ook in Zuid-Afrika. Dat zijn eveneens volksgenoten. Blanke boeren worden er onderdrukt. Dat verdient aandacht. En we maken ons sterk voor tradities. Zwarte piet is nu een probleem. Kerstmarkt wordt wintermarkt. Paaseitjes mogen niet meer uitgedeeld worden.

Grootste zorg? De Islamisering is problematisch. In de grote steden zie je bovendien dat Vlamingen een minderheid aan het worden zijn. Je mag wel een bepaald percentage vreemdelingen opvangen, maar het wordt problematisch als je zelf in de minderheid raakt. Vluchtelingen? Het is bewezen dat het niet allemaal oorlogsvluchtelingen zijn. Er zitten veel gelukszoekers tussen.

Is Voorpost een club van skinheads met hakenkruizen? Als er dergelijke individuen op onze manifestaties afkomen, proberen we die te weren. Als iemand zo’n symbool op z’n jas heeft, vragen we dat te verwijderen of plakken we er tape over.

Allochtonen welkom? We hebben ook allochtone leden. In Nederland wat meer dan in Vlaanderen.

Wat doe je? Betogingen, gebouwbezettingen of nachtelijke acties zoals het overspuiten van anderstalige reclame. We proberen binnen de grenzen van het wettelijke te blijven. Wanneer het kan maken we vooraf afspraken met de politie. Maar ook als dat niet kan doen we gewoon ons ding.

Welke vlag gaat uit? Op 11 juli hangen we de Vlaamse Leeuw buiten. Dat gaat dan altijd gepaard met de Nederlandse vlag, of eigenlijk de Dietse vlag, met Oranje boven. Als België tegen Nederland speelt? Dan ben ik voor Oranje.


Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 22/06/2017

vorige volgende