Adil El Arbi (22) dong afgelopen zaterdag met "Astaghfiro" mee in de categorie Belgian Cinema Today voor Belgische Studentenfilms en wist daar gisteren de tweede prijs weg te kapen. De jonge regisseur is afkomstig uit Berchem. Samen met mederegisseur Bilall Fallah nam hij de hele film op in Antwerpen.

"Voor de indringende narratieve eigenschappen en de meesterlijke acteursregie heeft de jury beslist een bijzondere vermelding toe te kennen aan de film Astaghfiro van Adil El Arbi en Bilall Fallah." Zo luidde het verdict van de jury, met onder andere actrice Chris Lomme, gisterenavond op het Filmfestival van Gent.

De kortfilm is El Arbi's afstudeerproject aan de bacheloropleiding van Sint-Lukas te Brussel. El Arbi: “Dit hadden we nooit durven hopen. We waren al enorm content met het feit dat we geselecteerd waren voor het festival. Dat was al een prijs op zich. We zijn vooral erg blij met de special mention van de jury.”

Te weinig kleur

Als Marokkaanse jongeren geboren in België, maken zowel El Arbi als Fallah deel uit van een jonge generatie allochtone filmmakers. El Arbi: “We hebben niet zo’n uitgesproken behoefte ons zo te profileren. In de eerste plaats willen we erkend worden omwille van de kwaliteit van ons werk.” Toch klopt het volgens hen dat ze als allochtone jongeren een andere kijk op de samenleving kunnen leveren. Volgens hen is er nog steeds heel weinig kleur te zien in artistieke kringen en het medialandschap. El Arbi en Fallah zien het als hun taak om daar mee verandering in te brengen.

De twee jonge regisseurs hielpen eerder al mee aan de making off van Loft en Dossier K. “Zo konden we acteur Werner De Smedt strikken voor een klein rolletje in de film.” Ook filmregisseur Jan Verheyen staat achter beide jongeren. Wie weet komt daar in de toekomst een samenwerking van.

Ambitieus

El Arbi en Fallah zien de speciale vermelding van de jury vooral als een enorme motivatie voor de toekomst. Hoe ziet die toekomst er voorlopig uit? "We zijn net begonnen aan ons laatste jaar St-Lucas in Brussel; ons masterjaar. Op het einde van het jaar moeten we opnieuw een kortfilm maken.” Het Filmfestival van komend jaar mag zich dus al klaar houden. “Verder gaan we niet bij de pakken blijven zitten. We zijn nog maar net begonnen. The sky is the limit”, zo zeggen ze in koor.

© 2010- StampMedia – Ruth Van Reusel