Heb je Marilyn Monroe, Cleopatra en Che Guevara al eens ontmoet in minder dan twee uur tijd? Dan was je op zondag 5 februari niet aanwezig in de gemeentelijke sporthal van Klein Willebroek bij Antwerpen. Daar bewezen jongeren tussen 8 en 18 jaar dat de jeugd een ferme dosis acteertalent bezit.

Met het toneelstuk Reis door de Tijd, dat ze gerepeteerd hadden tijdens het theaterkamp van vzw VACARSA, zette de groep een prestatie van formaat neer. Door een evenwichtige afwisseling tussen sentiment, humor en dans wisten ze de aandacht te houden en bliezen ze het publiek van hun sokken. "Ik vind het schitterend dat de jongeren hier hun vrije tijd in willen steken", zegt Inge Van De Venne, coördinator van VACARSA. "Ze doen het immers allemaal vrijwillig."

Voor aanvang was er toch wat stress bij de jongste deelneemster. "Ik ben een beetje zenuwachtig", zegt Anke (10) met een dun stemmetje. "Ik ben met VACARSA op zomerkamp geweest en dat was heel tof. Vandaag ben ik een danseres. Ik heb er wel veel zin in, hoor!" Ook bij de oudste acteur bleef de spanning niet uit. "De zenuwen blijven, want er kan veel mislopen", verklaart Thijs de Goede, de Nederlander die - heel toepasselijk - Willem Van Oranje speelt. "Het is hier druk, maar gezellig."

Michael Jackson

Toch bleken die zenuwen niet nodig. De voorstelling begon met een typische schoolbel, waardoor de toeschouwers zich weer op de schoolbanken waanden. De zomervakantie brak aan en de rapporten werden overhandigd. Stef had een onvoldoende voor geschiedenis en moest dus een vakantietaak maken over een historisch persoon. Maar over wie? Samen met zijn vrienden droomde hij over Jezus, Bonnie en Clyde, Rubens en vele anderen, maar uiteindelijk zou Stef zijn opstel schrijven over Michael Jackson.

Het theaterkamp is een traditie geworden bij VACARSA. De organisatie en de zomerkampen gaan al generaties mee. "Ik ben in de vereniging opgegroeid", vertelt Inge Van De Venne. "Ik ben hier begonnen als snotneus, als begeleidster en heb hier gedurende de jaren iets proberen op te bouwen. Ondertussen probeer ik dat almaar meer uit handen te geven aan jonge mensen. Nu ben ik hier nog als coördinator." Jani Verheyden, dochter van Van De Venne en schrijfster van Reis door de Tijd, is van plan het werk van haar moeder verder te zetten. "Ik ben van plan om mijn schouders hieronder te blijven zetten", verklaart ze.

Kwartetspel

Het moet een hele opgave zijn om een toneelstuk te schrijven voor jongeren met een leeftijdsverschil van 10 jaar, maar dat bleek mee te vallen. "Ik heb er twee dagen over gedaan om dit stuk te schrijven", zegt ze bescheiden. "Het was niet altijd gemakkelijk hen uit te leggen wie al die historische figuren waren, dus hebben we de eerste dag van het kamp een soort kwartetspel gemaakt, waarbij de verschillende personages die in de voorstelling voorkomen werden uitgelegd. Marilyn Monroe is bijvoorbeeld 'de vrouw met het witblonde haar en het blauwe kleed'. Daardoor herkennen de kinderen haar."

De zomerkampen van VACARSA zijn nog niet volzet. Wie zich wil inschrijven kan terecht op www.vacarsa.be.

© 2012 – StampMedia – Nick Lodewyckx, foto: Robert Guss


Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 07/02/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 07/02/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 07/02/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Belg.be op 08/02/2012