Zondag 29 juli sloeg de Belgische Sikh-gemeenschap onder leiding van de Sher-e-Punjab Sport Club haar tenten op in Kiewit, waar ze een Kabaddi-toernooi georganiseerd hadden. De wedstrijd bracht Sikhs van over heel Europa naar Kiewit. Onder een stralende zon werkten de mannen zich in het zweet.

Kabaddi is een Indische contactsport waarbij twee teams van vijf spelers tegenover elkaar komen te staan binnen een grote cirkel. Om de beurt probeert één speler van het ene team een speler van het andere team aan te raken. De tegenstanders moeten voorkomen dat de speler terug naar zijn eigen helft van het veld kan lopen. Kan hij dat wel, dan krijgt zijn team een punt. De verdedigende ploeg wint als ze de tegenstander tegen de grond kunnen worstelen. Beide ploegen moeten afwisselend aanvallen en verdedigen. Elke match duurt gemiddeld een half uur.

Kiewit internationaal

In India, het thuisland van de Sikhs, worden elk jaar grote Kabaddi-toernooien georganiseerd. In de zomer is het er echter veel te warm en dan komen ze naar het Westen omdat het hier koeler is. Het eerste grote toernooi vond plaats in Brussel in 2004, zes jaar geleden streek de Kabaddi-karavaan voor het eerst neer in Kiewit. Dit jaar deden er acht verschillende teams mee uit België, Nederland, Duitsland, Frankrijk en Spanje. Tegelijkertijd werd er ook een voetbaltoernooi gespeeld met evenveel teams.

Familie en traditie

De deelnemers dragen geen uniformen en spelen in ontbloot bovenlijf. "Dit doen ze voornamelijk uit bijgelovigheid. De spelers dragen liever hun eigen sportkledij omdat hun dat geluk brengt", legt Kulwinder Singh, voorzitter van de Sher-e-Punjab Sport Club, uit. Een toernooi is traditioneel een familiegebeuren waarbij vrouwen kinderen mee naar de match komen kijken. De vrouwen krijgen uit respect een aparte plaats in de schaduw, zodat ze de wedstrijden zonder problemen kunnen volgen.

Goud voor België

De overwinning ging naar de thuisploeg, de Sher-e-Punjab Sport Club. Ook bij het voetbal wonnen de Belgen. Tijdens het toernooi werden drie spelers afgevoerd naar het ziekenhuis met lichte blessures.

© 2012 - StampMedia - Stef Vananderoye, foto's: Sander Carollo en Pauline Poelmans


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg - online op 01/08/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 01/08/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 01/08/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Kif Kif op 01/08/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door De Wereld Morgen op 01/08/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door MO* - online op 02/08/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Extrasport op 02/08/2012