Vrijwilligersorganisatie Kindervreugd vzw organiseerde op zondag 15 mei
Speelfest in het Antwerpse Te Boelaerpark. Samen met Antwerpen Europese Jongerenhoofdstad toverden zij het park om tot een speelparadijs voor kinderen. Liefst 800 nieuwsgierige kindjes kwamen met hun ouders een kijkje nemen.

Kindervreugd is geen onbekende bij de Antwerpse jeugd. Met hun GeKo-iniatief zorgen zij al jaren voor activiteiten en vertier in de Antwerpse stad en provincie. Met Speelfest organiseren ze voor de eerste keer een grote buitenspeeldag. Kinderen van 6 tot 12 jaar konden plezier maken op tientallen attracties van een reuzespringkasteel tot een mechanische stier.

Volgens Hans Hooyberghs, speelpleinmedewerker bij Kindervreugd is de keuze voor het Te Boelaerpark bewust: "Dit park is niet druk bespeeld, net daarom organiseren we Speelfest hier." Axel Dingemans, projectcoördinator Antwerpen Europese Jongerenhoofdstad treedt hem bij: "Het is eens iets anders dan Park Spoor Noord." "Bovendien bereik je zo niet alleen meer mensen, het geeft de buurt ook een meerwaarde."

Patroonheilige Igor

Vrijwilligers zijn het kloppende hart van Kindervreugd en hun aanwezigheid op Speelfest maakte van de dag een groot succes. "Zonder vrijwilligers zou het echt niet lukken", vertelt Hooyberghs. "Veel van hen zijn hier al vanaf donderdag bezig."

Jenthe Steels was een van de die-hards en is al drie jaar actief bij Kindervreugd: "Om één uur ging het park open en om kwart voor één moesten we nog de puntjes op de i zetten." Op de vraag of de vermoeidheid niet doorweegt glimlacht hij: "Onwaarschijnlijk hard, maar ik doe het ontzettend graag."

Iets verderop aan de knutselhoek staat een jongen met een AEYC2011-mijter. Niet de patroonheilige van jongerenhoofdstad, maar wel Igor Maksyniuk, stagiair bij Kindervreugd: "Daarstraks was Sean een hoed aan het knutselen, maar hij wilde hem niet afwerken. Dus heb ik het maar zelf gedaan." Maksyniuk speelt waterpolo en wil later dolgraag lesgeven: "Om monitor te worden moet je een stage volgen, daarom dat ik vrijwilliger ben bij Kindervreugd."

De Choco Gang

De Ketnet Choco Gang leverde de muzikale noot op Speelfest en kreeg heel wat kinderen op de been. Stem van de dag was Bjorn Anthierens, een goedlachse knaap die twee weken geleden bij de laatste vijf kandidaten zat om Ketnet-wrapper te worden. "Dit is de eerste keer dat ik voor een grote groep kinderen presenteer, maar met genoeg zang en dans lukt dat wel", lacht hij.

Brahim Carollo trotseerde dapper de grillen van de mechanische stier. Hij hield het maar liefst een minuut vol op de rug van het dolle dier: "Ik heb alle attracties al gedaan, maar de stier vond ik het leukste. Ik ga nog eens rondkijken om te kijken waar ik nog kan spelen."

Ook Chiro Jos’ti van Deurne kwam een kijkje nemen: "We zijn hier niet enkel met onze jongste leden gekomen", vertelt Maysa Tweelinckx. "Van de oudste groep zijn er vandaag maar drie komen opdagen, daarom dat we besloten om onze collega’s te vergezellen", lacht ze.

© 2011 - StampMedia - Tekst en foto's: Vincent Buyssens


Dit artikel werd gepubliceerd door Gazet van Antwerpen - online op 16/05/2011