Als u tijdens het winkelen goed rondkijkt, zijn ze u misschien al eens opgevallen: de mannetjes in krijt of uit stof, getekend in één vloeiende beweging. De kunstzinnige gezichtjes zijn een creatie van Hasselaar Sven Reubens. Een echte betekenis hebben ze niet, vandaar hun tag ‘King of Krap’ aka ‘Koning van de zever’. 

“Ik ben een grote fan van Street Art, maar daarnaast ben ik ook een natuurliefhebber”, zegt Sven, die bewust geen verf of chemische producten gebruikt voor zijn tekeningen. Voor hem gaan kunst en ecologie hand in hand. Daarom maakt hij de figuurtjes liefst met zijn vinger in een dikke laag stof of hoogstens met een stukje krijt. De werkjes verdwijnen hierdoor natuurlijk na enige tijd. Dat vindt Sven boeiend want dat doet de omgeving continu veranderen.

Tegenwoordig worden de grappige figuurtjes zelfs mobiel. Zo beginnen Svens vingers al te jeuken als een bestofte vrachtwagen passeert. Als hij de kans krijgt, tekent hij snel een gezichtje op de achter- of zijkant. Met een beetje geluk rijdt de wagen zo nog enkele dagen rond zodat andere chauffeurs of voorbijgangers de tekening kunnen opmerken. “De mannetjes fleuren het soms wat saai straatbeeld op”, aldus de kunstenaar.

Sinds kort is Sven de trotse eigenaar van de koffiezaak Shanti Beans. Dat slorpt uiteraard zijn tijd op. Toch wil hij zijn figuurtjes geen stille dood laten sterven. Ze krijgen daarentegen een heel nieuw leven ingeblazen. In het schuimpje van de cappuccino tovert hij de lach van één van de gezichtjes en ook op het suggestiebord vind je de abstracte mannetjes terug. Daarnaast is hij volop bezig met de productie van zijn eigen servies. Samen met een kunstenares die bakt en boetseert, maakt hij zijn eigen ‘King of Krap’-borden. Daarop zal hij dan een lekker stukje cake serveren en de échte liefhebber zal de borden kunnen kopen.

Geregeld vind je een tekening in de straten van Hasselt. Hoelang ze op een locatie te zien zijn, hangt af van het weer en hoe en of ze zelfs beschut zijn. We moeten ons niet haasten om de mannetjes te kunnen bekijken: als de ene verdwijnt, verschijnt er weer een ander waar we het niet verwachten. Stilzitten is niets voor Sven en zijn krijtje zit altijd klaar in zijn broekzak. Wie echt benieuwd is en niet kan wachten, kan altijd een cappuccino in zijn koffiezaakje gaan drinken.

© 2017 – StampMedia – Laura Michielsen


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 21/02/2017