Sofie Kempeneers studeerde anderhalf jaar geleden af als kleuterjuf aan de Katholieke Hogeschool Leuven. Na enkele interims kwam ze terecht in een immersieschool in Elsene, waar ze les geeft aan vijfjarigen. De juf stelt een groot verschil vast ten opzichte van haar stageperiode: “De nadruk op papierwerk tijdens de stage is enorm groot en afwijkingen van de lesvoorbereiding worden niet geapprecieerd.”

In 2010 begon Sofie Kempeneers met volle moed aan een opleiding tot kleuterjuf aan de Katholieke Hogeschool Leuven. “Ik wou van jongs af aan met kinderen werken en vind het leuk om ze iets bij te leren.” Ze koos voor de kleinsten omdat ze met hen een sterkere band kan opbouwen en hun affectie groter is. “Kleuters zijn speels en fantasierijk.”

Geen improvisatie

Als juf in spe keek ze uit naar de mogelijkheid om verder te kunnen gaan dan een cursus en een strak leerplan. “Maar toen ik aan mijn stage begon, was ik een beetje teleurgesteld,” gaat Kempeneers verder. “De KHLeuven legt de nadruk op papierwerk en afwijkingen van de lesvoorbereiding worden niet geapprecieerd. Ik kreeg niet de ruimte om te reageren op wat er gebeurde in de les,” legt ze uit. “De stagebegeleiders stonden geen improvisatie toe, waardoor er veel mogelijkheden verloren gingen.”

Vrijheid

Toen ze eenmaal voor de klas stond, kreeg ze die vrijheid wel en daardoor vindt Sofie zichzelf nu een betere leerkracht. Er is meer plaats voor fantasie en de eigenheid van elk kind. “Ik kan rekening houden met hoe de kleuters reageren op wat er gebeurt in de klas en daar samen op verder bouwen.”

“Kleine kinderen nemen meer op dan je denkt en kunnen hun gedachten soms heel grappig verwoorden. Zo worden er op onze school momenteel twee leerkrachten vervangen, die allebei op zwangerschapsverlof zijn. Onlangs kwam er een kleuter naar één van hen toe en vroeg: “Heb jij bloed in jouw buik?”. Verbaasd antwoordde de juf daar nee op, waarop de reactie volgde: “Dan ben je zwanger!”.

Sofie is ervan overtuigd dat iedereen beter wordt van haar aanpak. “Ik ben gemotiveerder en ik ga heel graag werken.” Ook de kinderen profiteren daarvan: “Zij krijgen de kans om zichzelf te zijn. Ieder kind ontwikkelt op zijn eigen manier en ritme, en daar is nu de ruimte voor.”

© 2015 – StampMedia – Tekst: Loes Keimes; Cartoon: Simon TrebelgnomsDit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 04/05/2015
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 04/05/2015