Onder een stralende zon bezocht koningin Paola op dinsdag 3 juli
Manifesta 9, de Europese Biënnale voor Hedendaagse Kunst. De negende editie van het massale kunstevenement is dit jaar in Genk. Burgemeester Wim Dries en gouverneur Herman Reynders verwelkomden de koningin.

Na de officiële begroeting had de koningin tijd om enkele leden van de Italiaanse gemeenschap en de aanwezige kinderen van jeugdwerking Gigos Waterschei te begroeten. Daarna begaf het gezelschap zich samen met de aanwezige pers naar binnen om een rondleiding te krijgen, begeleid door de burgemeester.

Mijnverleden

Omdat Manifesta 9 plaatsvindt in de oude mijngebouwen van Waterschei werd er veel aandacht aan het Genkse mijnverleden besteed. De eerste stop hield het gezelschap bij een aantal ex-mijnwerkers. Eén van hen gaf een kort woordje uitleg over de geschiedenis van steenkool in Limburg. Maar niet enkel de verhalen van ex-mijnwerkers kwamen aan bod: ook boeken, schilderijen en foto's brachten het mijnverleden in herinnering. De koningin was zichtbaar geïnteresseerd en genoot duidelijk van de rondleiding.

Marina

Ook de Italiaans-Belgische zanger Rocco Granata was aanwezig tijdens de rondleiding. Als eerbetoon aan zijn wereldwijde hit Marina kreeg hij een eigen afdeling in de kunsttentoonstelling. In het Italiaans lichtte de zanger de verschillende elementen uit zijn tentoonstelling toe. Het gezelschap nam ook even de tijd om stil te staan bij een doek van Jan Habex getiteld Het steenkoolwoud in de oertijd, omdat het een goed beeld geeft van het ontstaan van steenkool miljoenen jaren geleden.

Gulden boek

Na de rondleiding tekende de koningin het gulden boek van de stad Genk en kreeg ze een geschenk van Manifesta. Daarna vond nog een kleine receptie plaats, waarna de koningin afscheid nam van de aanwezigen.

Je kan Manifesta 9 nog tot 30 september bezoeken. Meer informatie via www.manifesta9.org.

© 2012 - StampMedia - Tekst: Antonino Musso, foto's: Pauline Poelmans