Genk © Wikimedia

Het kruispunt op de Westerring naar de E314 is geen onbekend kruispunt voor de Genkenaren. maar het kruispunt staat nog niet op het agendapunt van Stad Genk. Volgend jaar komt het kruispunt wel op de lijst van ‘Gevaarlijke kruispunten in Vlaanderen’.

Het overlijden van een vijf maand oude baby bij een auto-ongeval in september dit jaar raakte Genk diep. Het kruispunt van de Westerring met de oprit van de E314 is voor de Genkenaren dan ook geen onbekend kruispunt. Volgens VRT Nieuws telt Genk vijf zwarte kruispunten maar het kruispunt van de Westerring met de E314 is er gek genoeg geen van. Een verkeerspunt krijgt het label ‘zwart’ wanneer het binnen een periode van twee jaar een score van 15 krijgt. Voor elk dodelijk slachtoffer krijgt een kruispunt vijf punten, voor elk zwaargewond slachtoffer drie punten en voor elke lichtgewonde één punt.

“Door die berekening staat het kruispunt momentel dus ook niet op ons lijstje.’ vertelt Herman Grossard, de mobiliteitsambtenaar van stad Genk. “Omdat er recent een dodelijk ongeval heeft plaats gevonden, komt het kruispunt dus hoogstwaarschijnlijk wel op de volgende lijst van gevaarlijke kruispunten in Vlaanderen” reageert woordvoerder van Agentschap Wegen en Verkeer Limburg Sep Vandijck. “Eens het kruispunt op de lijst komt, zullen we grondig analyseren wat de omstandigheden waren bij elk ongeval.”

‘Slimme’ verkeerslichten?

Ondanks de verkeerslichten op het kruispunt, gebeuren er toch maandelijks ongelukken. Eind november 2020 zijn de verkeerslichten aangepast. Ze zouden de groentijden moeten optimaliseren. Maar er komt veel kritiek op de verkeerslichten. Ze creëren files en worden niet gerespecteerd door bestuurders.

Toch klinkt er een ander geluid bij de Genkse mobiliteitsambtenaar: “Het kruispunt is enkele jaren geleden volledig aangepakt en beveiligd met conflictvrije verkeerslichten’. Dat bevestigt Agentschap Wegen en Verkeer: “In principe zijn de verkeerslichten er conflictvrij geregeld. Het is de meest veilige manier om de lichten in te stellen. Op die manier zou elke rijrichting  om beurt veilig kunnen oversteken zonder conflict met een andere rijrichting.”

Toch hebben ook buurtbewoners klachten over de verkeerslichten. “Ik hoor in mijn omgeving vaak dat de rode lichten zomaar allemaal tegelijk op groen springen. Ik woon net langs de Westerring en wij horen vaak lawaai van die weg tot hier. Piepende banden van auto’s die hier voorbij scheuren. Het verbaast me niet dat hier veel ongelukken gebeuren,” klaagt buurtbewoner Lauriano D’Onofrio.


Dit artikel werd gepubliceerd door HLN Regio op 14/01/2022.

Dit artikel werd gepubliceerd door Limburgnieuws.be op 05/01/2022

vorige volgende