TURNHOUT - De voorronde van de Kunstbende in Turnhout werd op zondag 3 maart in de Warande gehouden. Jong talent tussen 13 en 19 jaar, in maar liefst negen disciplines, gaven er het beste van zichzelf om een plaatsje te bemachtigen voor de grote finale in mei.

Vanaf 13.00u proberen de jonge kunstenaars de jury te overtuigen van hun talent. Jong en oud supportert voor vriend, zus, klasgenoot of wipt gewoon even binnen voor de gezellige sfeer. Wachtende deelnemers spuiten deodorant alsof het een lieve lust is, kwestie van de zenuwen in te tomen. Ze stellen met trots hun werk voor aan vrienden, familie en sympathisanten.

Gek doen

Yasmine, fotografe, wacht met een bang hartje haar beurt af. Zij fotografeerde al wel vaker, maar nam nog nooit deel aan de Kunstbende. Haar foto’s tonen een model in olifantenpak in een natuurlandschap. Model Evy is er ook bij en benadrukt dat ze het fijn vond om eens in de huid van een olifant te mogen kruipen. Ze doet graag gek en toen ze mocht poseren voor Yasmine kon ze zich uitleven. Hoe Yasmine haar beelden zal verkopen aan de jury weet ze zelf nog niet, maar ze hoopt alleszins op een podiumplaatsje.

Amba's

In heel het Warandegebouw hangen er fluorescerende vlaggetjes, promo-T-shirts en zijn er vrolijke gezichten te zien. Zoals die van de Amba’s. Deze vrijwilligers, of ambassadeurs van de Kunstbende, zetten zich al weken op voorhand in om het evenement in goede banen te leiden. De afgelopen weken hielden ze zich vooral bezig met de publiciteit. Vandaag staan ze in voor alle randanimatie, leiden ze het publiek naar de zaal en zorgen ze ervoor dat het de artiesten aan niets tekort komt. Als alles hier afgelopen is, gaan ze samen nog een pint drinken. Dankzij de Kunstbende werden ze een hechte vriendengroep.

Engagement en passie

De jury bestaat uit topartiesten afkomstig uit De Kempen. Hoewel er voor elke discipline aparte vereisten bestaan, zijn alle juryleden het erover eens dat vooral engagement en passie belangrijk zijn. Ze willen spelplezier zien, overgave en creativiteit.

Voor muziek mocht Bcote naar de finale. Zij brachten When I Eat Thoughts. Voor film kaapte A Walking Man de hoofdprijs weg en voor tekst was dat Max Van de Ven met Puzzelaar. Performance werd gewonnen door Arijdahskamnahknev. De eerste plaats voor beeldende kunst ging naar Bastiaan Vanneylen. Voor fotografie, tot slot, ging Maud Peeters lopen met de eerste prijs.

© 2013 - StampMedia - Kaat Claessens en Annelies Gilis


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 04/03/2013
Dit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 04/03/2013