Vrijdag ging in Antwerpen de expo The Story I Have Is Not A Story van Zia Smets van start. De tentoonstelling heeft als rode draad identiteit en thuis, en de betekenis daarvan. “Met deze expo wil ik mensen inspireren, een statement maken en een discussie starten”, vertelt Smets enthousiast.

Zes zwart-witportretten vallen meteen op in de onthaalruimte van jc Kavka: Tupac Shakur, Jean-Michel Basquiat, Angela Davis, Desmond Tutu, Malcolm X en Martin Luther King. Allemaal mensen die kunstenares Zia Smets (22) hebben geïnspireerd. “Die zes hebben met elkaar gemeen dat hun identiteit voor hen is bepaald. En ze hebben allemaal een verhaal”, legt ze uit.

Smets heeft die verhalen herformuleerd en in haar kunst gebracht. “Ik ben misschien de kunstenaar, maar de bezoekers moeten niet naar mij kijken. Wél naar die zes. Dat is ook de betekenis achter de titel The Story I Have Is Not A Story”, vertelt de kunstenares, die in Rotterdam woont.

Die verhalen staan beschreven in schriften die in de tentoonstellingsruimte hangen. Daarin speelt Smets met het begrip identiteit, en begint ze bij haar eigen identiteit. Daarna vertelt ze de verhalen van de zes geportretteerden één voor één. "Ik wil mensen inspireren, een statement maken en een discussie starten”, vertelt Smets enthousiast.

Identiteit

Smets is vier jaar geleden met het project begonnen. Toen woonde ze nog in Deurne-Zuid. “Eerst werkte ik rond homeless people, waarna ik meer richting diaspora opschoof. En zo ben ik terechtgekomen bij de betekenis van het concept home en identiteit. En uiteindelijk dus bij die zes personen", besluit Smets.

The Story I Have Is Not A Story is nog tot en met 29 februari gratis te zien in de onthaalruimte van jc Kavka.

© 2016 – StampMedia – tekst: Fatima-Zahra Naimi, foto: Stefan Lambrechts


Dit artikel werd gepubliceerd door apen.be op 06/02/2016
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 06/02/2016
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 06/02/2016