Wie aan kunstschaatsen in België denkt, ziet Kevin Van der Perren voor zich. De opvolging is verzekerd. De Limburgse Ira Vannut behoort met haar zestien jaar nu al tot de wereldtop van het kunstschaatsen bij junioren. Dit jaar schaatst ze bij de senioren en ook daar gooit ze hoge ogen.

Ira Vannut doet vijf jaar aan topsport, maar staat al langer op de schaatsbaan. "Als klein meisje van vijf ging ik een keer schaatsen. Ik kwam niet meer van het ijs af. Mijn oma schreef me in bij de schaatsclub in Hasselt. Na een tijdje pikte de trainster me eruit. Zo is het allemaal begonnen. In het eerste studiejaar trainde ik al vijf tot zes keer per week."

Vannut behoort tot de wereldtop bij de junioren. In februari behaalde ze zilver op het Europees Jeugd en Olympisch Winterfestival in het Tsjechische Liberec. Een maand eerder werd ze zevende op het Europees Kampioenschap bij de senioren. "Dat is uitzonderlijk. Het is mijn eerste jaar bij de 'groten', meestal begin je helemaal beneden. Ik heb er dan ook hard voor gewerkt."

Dood vervelen

"Dankzij mijn topsportstatuut mag ik enkele dagen per week wegblijven van school. Ik volg 20 uur les en 14 uur training. Daarbuiten doe ik meestal looptrainingen tijdens de verplichte lessen lichamelijke opvoeding op school. Op maandag sta ik om 7 uur 's ochtends al op de ijspiste en tijdens de week fitness ik ook nog", legt Vannut uit.

Met die drukke agenda blijft er weinig tijd over voor een sociaal leven. "Weggaan met vrienden zit er niet in, maar ik heb dat eigenlijk nooit gedaan. Ik mis dat niet. Onlangs had ik twee weken rust en eerlijk gezegd verveelde ik me dood! Ik moet bezig zijn. Natuurlijk is topsport soms heel zwaar, zeker in combinatie met school. Ik heb nu tussenexamens. Studeren doe ik in de auto, als ik niet aan het schaatsen, lopen of fitnessen ben."

Russisch

"Op kunstschaatsniveau stelt een klein land als België niets voor. Op het EK dachten ze zelfs dat ik een Russische was, omdat ik zo goed scoorde. Kevin Van der Perren heeft het schaatsen wel op de kaart gezet. Zoiets houdt mij niet echt bezig", vertelt Vannut.

"Ik doe mijn ding en ik zie wel hoever ik kom. Op dit moment kijk ik uit naar de Olympische Spelen. Het liefst zou ik daar zilver halen, maar dat is nog ver van mijn bed. Dan ben ik al 23 en is het afwachten wat mijn lichaam zegt, want dat takelt sneller af door het intensieve sporten. Ik schaats in ieder geval nog steeds doodgraag, hopelijk kan ik er lang mee doorgaan."

© 2011 - StampMedia/Xios – Liesbeth Merckx


Dit artikel werd gepubliceerd door Limburg-Actueel op 27/05/2011
Dit artikel werd gepubliceerd door ExtraSport op 28/05/2011