In de Diamond Hall in Antwerpen woonden honderden mensen de vijftiende editie van caftan- en zianamodebeurs ’La Femme du Maghreb’ bij. Het evenement bracht standhouders tesamen die o.m. prachtige decoraties, kwaliteitsvolle materialen en sprankelende (alcoholvrije) champagne voorstelden. En te zeggen dat het begon als schoolproject:Ik wou Marokkaanse en Belgische invloeden samenbrengen.”

Modebeurs ‘La Femme du Magreb’ toverde de Diamond Hall in Antwerpen zondag om tot een oosters sprookje. Een beleving vol glitter and glamour in gouden sfeer. “La Femme Du Maghreb bestaat vijftien jaar en daarom kozen voor een gouden thema”, vertelt organisator Ali Falchou. “We hebben ons laten inspireren door J’adore, de parfumlijn van Christian Dior. Op onze affiche is het model ook in het goud gekleed.”

Catwalk

De catwalk , waarop de modeshow plaatsvond, is de eyecatcher van het hele gebeuren. De presentatoren stellen met veel enthousiasme ziana’s (voor bruiloften) en diens designers voor, terwijl modellen hun creaties showen.

De show die Arabische trouwmode in the picture plaatst, startte vijftien jaar als schoolproject. “Ik deed managementcommunicatie, en het idee was om in de evenementensector te gaan. Er waren weinig evenementen gericht op de Marokkaanse gemeenschap - ik wilde Marokkaanse en Belgische invloeden samenbrengen”, vertelt Falchou.

“Met deze editie ben ik acht maanden fulltime bezig geweest, om alles tot een mooi einde te brengen”, vervolgt Falchou. Zijn opzet is geslaagd: de ontwerpers van ziana’s en caftan (avondjurken) laten hun modellen stralen in de mooiste make-up. Een live dj begeleidt de laatste nieuwe collectie van Haute Couture met innemende muziek.

Buitenlandse gasten

Ook de standhouders genieten. Dounia (20) promoot Mirage, producent van alcoholvrije champagne: “Het is een win-winsituatie: mensen die gaan trouwen komen hier om de defilés te zien, maar ook om inspiratie op te doen voor hun bruiloft. Zo kunnen wij onze producten promoten en hen laten zien welke services wij aanbieden.”

Souhaila (29) knikt. Zij is vanuit Nederland afgezakt om Cakes-N-Sweets aan het publiek voor te stellen: “Het is de eerste keer dat ik hier kom. De sfeer is zeer gezellig, ideaal om je naam te kunnen uitbreiden.” Ook de 36-jarige caftandesigner Nadia vindt het prachtig: “Wij hebben jammer genoeg niet zulke evenementen”, stelt de Franse dame, die Sabaa & Sirine vertegenwoordigde.

Awards

De organisatie deelde ten slotte ook prijzen uit. Ziana Najat Bellaroussa werd gelauwerd voor de beste ziana uit België, Ziana El Magnifique kreeg de award voor beste ziana uit Nederland. Hajar van El Magnifique ontving bovendien de trofee voor ‘Beste Marokkaanse onderneemster.’

Als beste trouwdienst/catering viel SABAH BENAZZA in de prijzen, terwijl Ikrame Kastit in de bloemetjes werd gezet als ‘beste Marokkaanse politica’. Succesvolste vrouw van 2015 was Yeliz Kaya, en Samira Styleccense ten slotte ging lopen met de award voor ‘beste Mua Artiest’.

© 2015 – StampMedia – tekst: Kaoutar Lekraïchi, foto’s: Stefan Lambrechts

---

Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - Online op 07/12/2015
Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 07/12/2015