Leen Verbist is sinds 2007 schepen in Antwerpen. Ze zet zich onder andere in voor de Antwerpse jeugd en heeft bereikt dat Antwerpen in 2011 als derde stad Jongerenhoofdstad wordt, na Rotterdam en Turijn. Op 4 februari wordt ze een jaartje ouder. Een ideaal moment om te spreken over haar dromen en verwezenlijkingen.

Leen Verbist is schepen van jeugd, wonen, samenlevingsopbouw, stedelijk wijkoverleg en ontwikkelingssamenwerking. Een hele mond vol. Nochtans leek ze eerst geen politieke ambities te hebben. Ze studeerde af als criminologe aan de Katholieke Universiteit Leuven. Na haar studies vond ze niet direct werk en ze werd kinderopvoedster. Haar carrière kende daarna nog een aantal keer een onverwachte wending. Uiteindelijk kwam deze jobhopper terecht op de dienst werkgelegenheid. Daar werd ze opgemerkt door Patrick Janssens. Hij zette haar op de kieslijst van de gemeenteraadsverkiezingen.

Frisse Wind

Burgemeester Janssens is nog steeds vol lof over schepen Verbist. “Ze was eigenlijk een frisse wind, niet gehinderd door politieke bagage,” zegt Janssens. “Ze heeft een hands-on, no-nonsense aanpak. Ze heeft dingen redelijk snel aangepakt. Zo zorgde ze voor de fusie van 4 sociale huisvestingsmaatschappijen, zonder veel poeha.” Collega Robert Voorhamme, schepen van Onderwijs, is het daarmee eens: “Dat was geen makkelijke operatie, maar ze deed het bliksemsnel. Nu is er meer transparantie en een beter woonbeleid. Ze is ook volledig op koers naar meer plaatsen in de kinderopvang, waar er in Antwerpen zwaar nood aan is.”

Jongerenhoofdstad

Schepen Verbist heeft vooral een hart voor jongeren. “Jongerenbeleid is erg belangrijk,” zegt Verbist, “er zijn 140.000 jongeren in Antwerpen. Dat betekent dat ongeveer één derde van de Antwerpenaren onder de 25 is.” Jongeren moeten volgens haar ruimte krijgen: fysisch, maar ook om hun ding te doen. “Jongeren moeten de kans krijgen om te experimenten, maar ook de mogelijkheid hebben om te mislukken.” Verbist is ook erg blij dat Antwerpen in 2011 Jongerenhoofdstad van Europa wordt. “Ik ben erg trots dat we dat hebben kunnen binnenhalen,” zegt Verbist, “Ik had dat eigenlijk niet verwacht als schepen. Ik hoop dat het project na een jaar niet voorbij is, maar dat het de toekomst wordt. Dat is echt geen flauwe politiekerspraat: ik hoop dat rekening houden met jongeren in de toekomst een evidentie wordt.”

Verjaardagswensen

Wat wens je nog toe aan een vrouw die alles lijkt te bereiken waar ze haar zinnen op zet? “Ik hoop dat ze nog tijd kan vinden voor haar zonen,” zegt Robert Voorhamme, “Ik weet dat ze dat enorm belangrijk vindt en zich soms afvraagt of ze wel genoeg tijd met hen doorbrengt.” Patrick Janssens: “Ik wens haar de eeuwige jeugd toe. En ik hoop dat ze dit mag blijven doen zolang ze zich amuseert en denkt dat ze nog iets kan realiseren.”

© 2010 – StampMedia – Tekst: K. Laura Liems, foto: Tom Clabots


Dit artikel werd gepubliceerd door Gazet van Antwerpen - online op 04/02/2010