Onze reporter Stef (23) trok naar de Duitse Vrijstaat Thüringen en ontdekte er een culturele en historische schat. De roots van ons Belgische koningshuis en indrukwekkende kunstcollecties en tentoonstellingen zijn er onder meer te vinden, met een snuifje gastronomie (en wijn!) als bonus. Jena en Gotha blijken twee boeiende, historische steden die zichzelf na de val van de DDR moesten heruitvinden in de herenigde Bondsrepubliek - en daar goed in slaagden.

Het torent op vierhonderd meter hoogte uit over het Saaledal, de historische vesting Leuchtenburg. Dit middeleeuws kasteel is sinds kort een bloeiende trekpleister en de site van een wervelende moderne tentoonstelling: “De porseleinwerelden”.

De Leuchtenburg is een schilderachtig kasteel omringd door een uitgestrekt natuurgebied. Van op de top van de berg heb je een magnifiek uitzicht op het stadje Jena en het Saaledal. De burcht, gebouwd in 1200, deed sinds de 18e eeuw dienst als tuchthuis en gevangenis. In 1920 werd er de eerste jeugdherberg van Thüringen geopend, dat zich ontwikkelde tot een belangrijk centrum van de jeugd- en wandelbeweging. In 1997 sloot de jeugdherberg wegens verval en na tien jaar leegstand en verloedering werd het domein uiteindelijk geveild.

Van bouwval tot topattractie

Dankzij de visie van één man is de burcht de trekpleister geworden die het nu is. Sven-Erik Hitzer, een ondernemer en toerisme-expert zag wel geld in de vergane glorie. Met een jong team richtte hij een vzw op die de burcht zou beheren investeerde in renovaties en nieuwbouw. In slechts zeven jaar tijd wist hij een wonderbaarlijke transformatie door te voeren, een historisch erfgoed in een modern jasje.

Zoals in bijna elk historisch kasteel is het thema ‘middeleeuwen’ nooit veraf en worden tal van activiteiten georganiseerd. Jong en oud is vindt elk seizoen wel iets. Zo wordt bijvoorbeeld een kerstmarkt gehouden of griezelavonden georganiseerd. In de ridderzaal kan je terecht voor al je feestjes en evenementen. Dagelijks zijn er rondleidingen en in een middeleeuwse taverne kan je naar hartenlust eten en drinken. Je wordt bediend door obers en diensters in middeleeuwse kostuums.

Wie doet de afwas?

In het moderne gedeelte van het museum bevindt zich Porzellanwelten, een unieke tentoonstelling over de geschiedenis van het porselein, het ‘witte goud’. In zeven verschillende ruimtes, zogenaamde ‘werelden’, wordt je ondergedompeld in het verhaal van porselein, van ontstaan tot hedendaags gebruik.

Een ander hoogtepunt is de twintig meter lange skywalk die zich uitstrekt vanaf de burchtmuur. De laatste paar stappen zet je op doorzichtig glas, een uitdaging voor durvers. Bezoekers kunnen een bord of een kopje met een wens op naar beneden werpen. Wanneer het servies stukslaat op de berg weet je dat je wens zal uitkomen. Scherven brengen immers geluk.

Recordbrekend servies

Op 20 maart 2015, naar aanleiding van de internationale dag van het geluk, worden de onderdelen Proloog en Archief van wensen geopend in de nieuwbouw van de burcht. Bezoekers kunnen zich verwachten aan twee recordbrekende stukken designvernuft. Kunstenaar Alim Pasht-Han zet er de grootste vaas ter wereld neer. De bijna acht meter hoge constructie zal bestaan uit verschillende kleinere porseleinen schalen. Daar tegenover komt het kleinste servies ter wereld te staan, slechts enkele millimeters groot.

Beide stukken worden exclusief voor deze tentoonstelling gemaakt. De porseleinfabriek Reichenbach kreeg de eer om de onderdelen van de vaas te vervaardigen. Ze maken er doorgaans servies en porseleinen beeldjes en werken samen met hippe ontwerpers zoals Paola Navone om een moderne twist te geven aan degelijk ouderwets vakmanschap. De fabriek staat open voor rondleidingen en is zeker een bezoekje waard.

Bekijk de fotoreportage van Thüringen hier:

http://www.flickr.com/photos/stampmedia/sets/72157649979478800/

© 2015 – StampMedia – Stef Vananderoye