© Stef Pennemans

Sommigen fietsen duizend kilometer ten voordele van Kom op tegen Kanker, maar vzw The Magic Angels pakt het wat creatiever aan. De vereniging haakt wollen pruiken en mutsen in de vorm van Disneyfiguren en actiehelden. Zo willen ze jonge kankerpatiëntjes terug wat magie in hun wereld brengen en hen de vreselijke ziekte even doen vergeten.

Jaarlijks krijgen in België ongeveer 400 kinderen jonger dan vijftien jaar de diagnose van kanker. Onder de naam The Magic Angels haken vier vrouwen en een groep vrijwilligers pruiken en mutsen voor die kinderen. Die zijn gemaakt van garen en beelden allerlei figuren uit zoals prinsessen en actiehelden. “Op die manier kunnen we de kinderen even hun ziekte doen vergeten. Ze kunnen terug positieve energie opdoen door zich te wanen in de fantasiewereld van hun held of een sprookjesfiguur,” zegt oprichtster Linda Van Echelpoel.

De vzw is nu volop bezig met haken terwijl meer en meer geïnteresseerden zich beginnen aan te bieden. Het zal niet lang meer duren voordat de pruiken te koop zijn. Ilse kijkt er alvast naar uit, want haar zoontje zal een mutsje krijgen van zijn lievelingsprogramma Paw Patrol. “In het ziekenhuis was hij vaak droevig en als hij dan muziek kon maken, al dan niet met muziektherapie, kreeg hij een prachtige smile op zijn gezicht,” zegt ze. “Ik denk dat het mutsje hetzelfde effect gaat hebben op hem. Het is fantastisch dat je door zulke kleine dingen hem even zijn ziekte kan doen vergeten.”

Gekke dokters

Gezinnen met zieke kindjes kijken al uit naar de pruiken, maar de initiatiefneemsters van The Magic Angels kijken verder dan enkel gezinnen. Ook het Universitair Ziekenhuis Antwerpen heeft al tien mutsen ontvangen. “Onze dokters en verplegers dragen de mutsen tijdens een korte behandeling om zo de kinderen wat af te leiden,” zegt pedagogisch medewerkster van het moeder- en kindcentrum Lotte Marnef.  “Op die manier verminderen we de associatie met het ziekenhuis en dat heeft een serieuze invloed op hun gemoedstoestand en dus ook hun gezondheid. Voor de kinderen is het ontzettend leuk en het zijn dat soort kleine extra’s die hen gelukkig maken.”

Ook onder het personeel zorgen de mutsjes voor een leuke sfeer. “Soms vergeten dokters wel eens het mutsje af te zetten als ze uit de kamer lopen en dat zorgt voor hilarische momenten op de afdeling. Dus ook voor ons zijn de mutsjes iets waar we veel plezier uit halen.”

Gevoelige huid

De pruiken worden niet van echte haren gemaakt, maar van garen. Opvallend, want je zou denken dat het veel te zwaar en te warm is voor de kindjes. Daar heeft The Magic Angels een oplossing voor. “We gebruiken 100% acryl garen omdat dat veel lichter is en niet aan de hoofdjes van de kinderen prikt. Voor de zachtheid gebruiken we een iets duurdere kwaliteit voor de mutsjes, maar dat draagt enorm bij aan het comfort,” aldus Linda Van Echelpoel. Daarbovenop is de hoofdhuid van een kankerpatiëntje vaak veel te gevoelig voor een gewone pruik.

The Magic Angels maken niet alleen zelf pruiken. Ze willen ook anderen stimuleren om aan hun project mee te werken. Daarom organiseren ze vanaf september workshops in Lommel en in Mol. Daar kan je in tien lessen pruiken leren haken onder leiding van een van de leden van The Magic Angels. “De deelnemers kunnen dan uiteindelijk nog kiezen of ze de pruiken zelf houden of ze schenken aan onze vzw,” zegt Linda Van Echelpoel.

Rapunzel

The Magic Angels haalde de inspiratie bij The Magic Yarn Project uit Alaska. Die organisatie heeft ondertussen al bijna 17.000 pruiken geleverd aan 49 verschillende landen. “Toen de dochtern van een vriendin de diagnose van kanker kreeg, vroeg ik me af wat ik kon doen om terug wat magie in haar leven te brengen,” zegt initiatiefneemster Holly Christensen. “Ze was haar lange blonde haren verloren door chemo, en daarom maakte ik voor haar een wollen Rapunzelpruik. Dat maakte haar ontzettend gelukkig en dat betekende de start van alles.”

The Magic Angels staat nog in de startblokken en heeft de ambitie om ook terug magie te brengen in het leven van veel zieke en behoeftige kinderen in België. “Ik hoop dat de vzw succesvol zal zijn in de toekomst, want het is belangrijk dat een kind zich goed voelt. Als je via zo’n mooi initiatief dan de kans krijgt om dat te stimuleren, dan moet je die kans grijpen,’ zegt Ilse.

Wie niet zo goed overweg kan met de haaknaalden kan ook gewoon geld of garen doneren. Als je vijf euro doneert, krijg je een Magic Angelsleutelhanger in ruil. Op die manier maakt iedereen een verschil voor de kleinsten en zwaksten in onze samenleving.

 


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad op 13/06/2019.

vorige volgende