© Prentsa Aldundia / Flickr

De internationale Dag van de Mensenrechten op 10 november is een dag om stil te staan bij al wie onmenselijk behandeld wordt en al wie hierin verandering wil brengen. Sinds #MeToo komt seksueel misbruik steeds meer op de voorgrond. Ook bij mannen.

Sam Geuens is seksuoloog en lector aan de PXL-healthcare in Hasselt. Hij geeft les in zowel seksuologie als psychologie. “Het is een grote vooruitgang voor onze maatschappij dat vrouwen openlijk kunnen praten over grensoverschrijdend gedrag. Het lijkt er wel op dat we onze zonen moeten opvoeden met dit gedrag op de achtergrond. Toch zijn er ook mannen die seksueel misbruikt worden, alleen is de drempel om erover te praten bij hen veel groter”,  zegt Geuens. Ongeveer tien procent van de mannen krijgt te maken met seksueel misbruik. Opvallend is dat deze cijfers niet in de media verschijnen. De berichtgeving rond grensoverschrijdend gedrag bij mannen is beperkt.

Volgens psycholoog Piet Clauwaert van de Vlaamse Vereniging voor Seksuologie is de #MeToo -beweging goed om een maatschappelijk forum te creëren rond het onderwerp. “Het risico is reëel dat er massa-hysterische overshooting ontstaat waardoor de geloofwaardigheid van het onderwerp en de sereniteit van het debat geschaad worden. Wat tot hier toe niet direct een probleem was.”
 

Nog steeds taboe
 

Ook Inke Gieghase heeft een uitgesproken mening over dit onderwerp. Gieghase is een activiste voor gelijkheid en freelancer bij onder andere Charlie Magazine. “Het probleem zit te diep ingeworteld in de maatschappij om het met een hashtag de wereld uit te helpen”, klinkt het. Ook zij vindt het belangrijk af en toe aandacht te geven aan mannen die misbruikt werden. Dat taboe is nog helemaal niet doorprikt. “Moet er echt een publiek iemand misbruikt worden, om dit probleem bespreekbaar te maken? Ik hoop van niet.”

Regelmatig wordt de vraag gesteld of daders in angst moeten leven voor valse beschuldigingen over seksueel misbruik. Volgens Gieghase weegt een valse beschuldiging in geen enkele mate op tegen het eigenlijke misbruik. “Hoe vaak werden vrouwen ervan beschuldigd dat hun rokje te kort was, hun glas te vol of hun shirt te weinig verhullend?” 

Transparantie 
 

Myrthe Carlisi (20) is sinds dit jaar actief in de politiek bij de CD&V in Lanaken. Ze is zelf nooit in contact gekomen met seksueel misbruik, maar ze vindt het zeker een interessant thema dat ze misschien verder wil uitwerken in haar politieke carrière. “Mannen moeten opletten met wat ze doen, dat klopt. Zo kan de ene vrouw wel lachen met een seksistisch grapje, maar de andere niet. Mannen bedoelen ook niet altijd alles slecht, maar wanneer je door hebt dat de andere persoon er niet blij mee is, moet je de grens kunnen trekken”, vertelt ze. Maar dat geldt voor alle daders.

“Transparantie is het belangrijkst. Laat zien wanneer iemand iets doet dat je niet fijn vindt en spreek hem of haar daarover aan. De persoon moet namelijk begrijpen dat hij iets doet wat jij niet fijn vindt. Dat vermijdt valse beschuldigingen.”

vorige volgende