Mariette Costermans

Mariette Costermans leidt ondanks haar 84-jarige leeftijd een erg druk leven. Na haar pensioen viel ze niet in het beruchte zwarte gat. De ondernemende vrouw bouwde een heel nieuwe carrière op in de vrijwilligerssector. Liefdadigheid en levenslust gaan hand in hand volgens Mariette.

Veel gepensioneerden verkiezen tijd voor zichzelf. Mariettes levenshouding druist hier recht tegenin. Rust en op zichzelf zijn, staan niet in haar boekje. Voortdurend is ze actief bezig, altijd opnieuw is ze onderweg. “Als ik niet met liefdadigheid bezig ben, vind ik wel een andere bezigheid, zoals lezen”, aldus Mariette.

Mariette hielp al bij de kerk voor ze met pensioen ging. Intussen biedt ze ook haar hulp aan bij het OCMW. De bezige bij geeft huiswerkbegeleiding, bezoekt ouderen, werkt mee aan een seniorenkrant en zetelt in de cultuurraad. “Mariette is altijd in de weer, maar nooit voor zichzelf. Om uiterlijke schijn geeft ze ook niets”, meent Els Kinnaes, nicht van Mariette.

Orgelsymfonie en culturele grillen

De bezige bij geeft huiswerkbegeleiding, bezoekt ouderen, werkt mee aan een seniorenkrant en zetelt in de cultuurraad.

Mariette is al heel haar leven actief in de kerkgemeenschap. De altruïstische vrouw gaf twintig jaar lang catecheselessen. Het onderhouden van de kerk en de pastorie in Kersbeek nam ze ook op zich. Bijna 25 jaar lang knapte Mariette de gebouwen helemaal alleen op. Dit ging van poetsen tot verven en herstellen.

Tegenwoordig vindt er nog maar één misviering per maand plaats. Daarom houdt Mariette zich niet zo veel meer bezig met het kerkleven. Wel zingt de actieve vrouw nog steeds in het kerkkoor en staat paraat om orgel te spelen tijdens de mis. Dit doet Mariette al sinds 1957, vroeger dagelijks, nu helaas veel minder. Ten slotte springt ze indien nodig nog weleens bij in de kerk.

Mariette zetelt eveneens in de cultuurraad, één van haar iets passievere hobby’s. De raad regelt het cultureel erfgoed, de opendeurdagen en meer gemeenteaangelegenheden. De vergaderingen vinden om de drie maanden plaats, maar zijn niet verplicht. “Ik bros weleens”, grapt de bezige vrouw.

Juf Mariette

Dertig jaar lang gaf Mariette les. Ze nam het eerste, tweede en derde leerjaar van de lagere school onder haar hoede. “Het moeilijkste was de scheiding tussen jongens en meisjes na drie jaar. De jongens gingen vanaf dan naar een andere school. Ik begeleidde ze in alles. Ik gaf niet alleen les, ik ging ze ophalen van de bus, bleef de hele dag bij hen en zette ze na de schooldag terug af op de bus. De kinderen elke keer moeten loslaten was erg moeilijk”, mijmert Mariette.

De schoolbanken heeft Mariette nog steeds niet verlaten. Op maandag en donderdag geeft ze huiswerkbegeleiding aan kinderen met een moeilijke thuissituatie. Dat doet de gewezen lerares sinds december.

De keer dat ik stop met actief bezig zijn, is het gedaan met mij, ik heb dat bij veel mensen gezien

"Nog niet lang geleden moest ik een jongen terechtwijzen. Hij reageerde boos: ‘Ik hou niet van grijze haren’, zei hij. Ik legde hem uit dat iedereen later grijze haren krijgt, ook hij. Hij kaatste terug met te zeggen dat zijn oma mooie blonde haren had. Wanneer ik vertelde dat zijn oma haar haren kleurt, sprong hij een gat in de lucht”, vertelt Mariette al lachend. Ze geniet duidelijk nog met volle teugen van het lesgeven.

Voor jong, maar ook voor oud

Alsof Mariette over meer dan 24 uren per dag beschikt, bezoekt ze ook de 75-plussers van haar gemeente. Dit doet ze steeds op hun verjaardag mét een cadeautje. “Het draait niet zozeer om het cadeau”, aldus Mariette, “we willen zien hoe het met de senioren gaat”. De OCMW-vrijwilligster biedt de ouderen wat gezelschap en kijkt of ze voldoende ondersteuning hebben. Ze maakt de senioren ook hun rechten duidelijk en informeert ze over de voorzieningen waar ze terecht kunnen. Mariette bezoekt de ouderen al vijf jaar lang, en nog steeds met het volste plezier.

De redactie van Plusserspost geniet al drie jaar lang van Mariettes bijdragen. Plusserspost is een plaatselijk magazine uit Kortenaken voor senioren en verschijnt enkele keren per jaar. Het blad biedt senioren de kans om hun talenten of hobby’s te delen. Data van evenementen, een lijst van voorzieningen en meer praktische info vervolledigen Plusserspost

Voldoening

Liefdadigheid kleurt Mariettes leven en het is duidelijk dat ze houdt van haar drukke levensstijl. Het liefst van al bezoekt de vrijwilligster de ouderen. “Ze hebben altijd interessante verhalen te vertellen. Onlangs bezocht ik een vrouw die vroeger in Zaventem woonde. Ze vertelde me dat ze door een bom op de luchthaven tijdens de oorlog enkele jaren school heeft gemist”, aldus Mariette.

De gepensioneerde vrouw rolde vanzelf in het vrijwilligerswerk. “Als ze ergens iemand nodig hebben, bied ik mezelf aan en blijf ik dat werk doen. Als ik het niet doe, wie doet het dan? Ik doe het enorm graag en fysiek valt het allemaal best mee. Als ik rust nodig heb, neem ik even pauze, maar dat zal je me niet snel zien doen”, zegt Mariette met een knipoog.

Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad – online op 26/04/2017

vorige volgende