Een warme en rustige woensdagsnamiddag. De perfecte setting om gezellig met de kinderen op een pleintje wat rond te kuieren, het Krugerplein in Borgerhout bijvoorbeeld. Maar plots wordt het park opgeschrikt door een gehandicapte jongen met een mes.

“Alex is een zwarte jongen met een serieuze fysieke (hij loopt mank) en mentale handicap (zijn gedrag komt niet overeen met zijn leeftijd)”, zegt Barend (13). “Hij wordt aanvaard op het voetbalplein waar wij altijd shotten. Niemand heeft problemen met hem maar wel medelijden.”
“Altijd is er wel iets met Alex,” zegt een bezorgde moeder. “Hij zorgt voor avontuur in de wijk. Maar sinds drie dagen heeft hij een nieuw speeltje gevonden: een mes.”
Drie dagen zou de jongeman hebben rondgelopen met het wapen, tot iemand op dinsdag de politie belde. Die kwam uiteindelijk pas op woensdagnamiddag. “Met het pistool in de aanslag werd Alex aangemaand om het mes af te geven”, zegt Khalid (19). “Maar Alex weigerde, begon als een bezetene met zijn mes te zwaaien en liep in paniek weg.” De politie achtervolgde Alex en kon hem vatten in de Florastraat. “Ze gooiden hem op de grond, spoten peperspray in zijn ogen en voorzagen hem van enkele rake klappen”, weet Yassin (15). De situatie escaleerde door een omstaander die zijn ongenoegen uitdrukte omwille van het buitenissige geweld van de politie op een gehandicapte jongen. Er ontstond een verbale confrontatie tussen de politie en enkele toeschouwers, maar uiteindelijk raakten de gemoederen bedaard. De messentrekker werd aangehouden en de verontwaardigde ooggetuige ging mee naar het politiebureau om een klacht neer te leggen tegen de agressieve aanpak van de autoriteiten. De politie beweert echter dat de man werd opgepakt omdat hij de omstaanders zou hebben opgehitst.

© 2009 – StampMedia – Kamal Kharmach