In het Centraal Station van Antwerpen loopt nog tot eind januari een expo over de oertijd. De expo ‘Van Oerknal tot Mens & Mammoet: Het Ongelooflijke Avontuur van de Evolutie’ werd namelijk wegens succes verlengd. “We hadden het iets uitgebreider verwacht, maar ik heb hier knappe dieren gezien.”

Nadat vorig jaar enkele dinosaurussen het Antwerpse Centraal Station veroverden, is het nu de beurt aan de oertijd. De expo ‘Van Oerknal tot Mens & Mammoet: Het Ongelooflijke Avontuur van de Evolutie’ werd inmiddels wegens succes verlengd tot 25 januari.

Aanraken mag

Het eerste beest dat je hier ontmoet, is de mammoet. Steracteur uit de ‘Ice Age’films en hier te zien op ware grootte. Daarna volgt een wandeling door de tijd, beginnend bij de oerknal en eindigend bij de mythische figuur Bigfoot. Onderweg kom je dinosaurussen, holbewoners en prehistorische vissen tegen. En sta je oog in oog met een 14 meter lange haai, terwijl je boven je hoofd de treinen voorbij hoort denderen.

Dat de expo grotendeels op kinderen gericht is, tonen de eenvoudig geformuleerde informatiebordjes (“…een hert met een groter gewei zal gezondere bambies maken”) en de boodschap dat je alles mag aanraken. De sabeltandtijger wordt dan ook gretig geaaid, kwestie van na de kerstvakantie iets te vertellen te hebben op school. Voor de volwassenen zijn de doeken die de exporuimte afbakenen, opgeleukt met cartoons over de prehistorie.

https://www.flickr.com/photos/stampmedia/sets/72157649968295141/

Reuzenhaai

“Waarmee wil je op de foto?” De zevenjarige Thomas moet even nadenken over zijn keuze. Een paar ruimtes verder poseert hij met zijn hoofd in de bek van een reuzenhaai.

“Hij is vooral grote fan van dinosaurussen”, zegt zijn mama Karin, “maar de expo over dino’s hadden we gemist, dus wilden we het deze keer toch echt zien. Het is zeer indrukwekkend, ook ik leer hier nog iets bij.”

De grootvader van kleuter Staf is minder onder de indruk. Hij wijst naar de zandbak die op het eind van de tentoonstelling staat. “We hadden gelezen dat de kinderen hier zelf opgravingen konden doen en hadden dat iets uitgebreider verwacht,” vertelt hij, “ik heb hier knappe dieren gezien, zoals die mammoet in het begin, maar ik ben wel wat teleurgesteld dat het minder groots is dan de reclame doet uitschijnen.”

De expo ‘Van Oerknal tot Mens & Mammoet: Het Ongelooflijke Avontuur van de Evolutie’ loopt nog tot en met 25 januari in het Centraal Station van Antwerpen. Meer info op www.oertijd-expo.be !

© 2014 – StampMedia – tekst: Ilse Cox, foto's: Stefan Lambrechts
Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 28/12/2014