© Emily Nees

Je kent het wel. Na school stop je even in de broodjeszaak voor een broodje, zoals een broodje gezond. Het kost weinig en het zit vol groenten. Tenminste, dat denk je. Wij zochten uit of een broodje gezond voedingsrijk is, of dat die term alleen maar verbloemend werkt.

Een broodje gezond is vaak een go to wanneer je naar de stad trekt of na de schooluren een klein hongertje hebt. Voor een paar euro’s heb je een maaltijd. Toch is een broodje gezond niet zo gezond als het lijkt. ‘Het bevat makkelijk 500 à 600 calorieën’, zegt diëtist Tom Vandenbussche. ‘Dat is evenveel als een pakje friet met mayonaise.’

Volgens Vandenbussche is vooral het broodje zelf de boosdoener. ‘Eten zou je energie moeten geven, terwijl wit brood je brandstof geeft voor maar twee uur. Daarna keert je honger terug. Bruin brood daarentegen bevat meer koolhydraten die voldoende energie geven.’

© Emily Nees

Belegde broodjes zijn dus vermomde caloriebommen. Vandenbussche raadt aan om te kiezen voor een gezonder alternatief. Neem een bruin broodje met granen. Ook eiwitten zijn belangrijk, want die zorgen voor een vol gevoel. Die vind je bijvoorbeeld in een mager stukje vlees of gerookte zalm. Bovendien bevat zalm onverzadigde vetten en die zijn goed voor ons lichaam.

Vandenbussche geeft wel toe dat je niet altijd een broodje gezond moet afslaan. Als je bijvoorbeeld kiest voor een bruin broodje, krijgt je lichaam voldoende energie. Zolang je niet kiest voor slaatjes, zoals krabsalade, kan het geen kwaad om af en toe een broodje gezond te eten. Daarin zit namelijk nog meer mayonaise dan er al op je broodje zat.

vorige volgende