Het expeditieschip MS Fram lag op 7 oktober na vijf jaar opnieuw in Antwerpen. Het schip van de Noorse rederij Hurtigruten vaart jaar in jaar uit expeditiecruises van Spitsbergen in het noorden naar Antarctica in het zuiden, en terug.

Het expeditiecruiseschip MS Fram van de Noorse rederij Hurtigruten lag op dinsdag 7 oktober in Antwerpen aangemeerd. Het was sinds 2009 geleden dat het schip nog in de Scheldestad lag. De MS Fram is momenteel op doorreis naar Antarctica. De naam 'Fram' komt van het Noorse woord 'voorwaarts'.

Expedities rond de polen

Het 114 meter lange schip vaart elk jaar de zon achterna van Spitsbergen in het Noorden naar Antarctica in het Zuiden. Omdat de Fram redelijk klein is, kan ze op plaatsen geraken waar de grote schepen niet kunnen komen. Zo kan ze gemakkelijk tussen de ijsschotsen varen rond de polen.

Om daar veilig te kunnen manoeuvreren werd  het schip gebouwd met een dikkere romp. Daardoor heeft ze de status "IJsklasse 1B' gekregen. Dat betekent dat het schip door ijs kan varen met een dikte tot 60 centimeter.

Tijdens de expedities zijn er experts aan boord die informatie geven over de fauna, flora, geschiedenis en cultuur van het gebied waarin ze zich bevinden.

Oog voor natuur

Het schip biedt plaats aan 318 passagiers. Aan boord is geen entertainment te vinden, eigen aan cruiseschepen, maar toch heeft Fram alles om zijn passagiers zich thuis te laten voelen. Voor Hurtigruten is de natuur zeer belangrijk en dat is ook te zien in de inrichting van het schip. Overal zijn grote ramen met stoelen of zetels  te vinden om te genieten van het uitzicht, zoals bijvoorbeeld in de Observation Lounge bovenaan het schip. Daar hebben de passagiers een 180° zicht.

Ook op de buitendekken is veel ruimte gelaten. Heel speciaal is dat de passagiers bij de Fram op de boeg mogen staan. Er zijn maar heel weinig schepen waar dat mogelijk is. Bekijk de fotoreportage:

Fridtjof Nansen

Aan boord is ook een sterke band met het verleden terug te vinden. Het schip werd namelijk genoemd naar het, in 1893 gebouwde, expeditieschip Fram waarmee de Noorse ontdekkingsreiziger Fridtjof Nansen de Noordpool probeerde te bereiken. Momenteel ligt de originele Fram in de Noorse hoofdstad Oslo in een museum. Hurtigruten heeft enkele voorwerpen van de originele Fram mogen lenen en die staan nu, samen met een model van de oude Fram, uitgestald aan boord van hun schip.

Naast hun expeditieschip heeft Hurtigruten ook nog 11 andere schepen in hun vloot. Het grootste verschil met de Fram is dat deze schepen Noorwegen zo goed als nooit verlaten. De schepen varen dag in dag uit een 11-daagse cruise langs de Noorse westkust. Elke dag vertrekt er vanuit de Zuidelijke stad Bergen een schip richting het dorpje Kirkenes tegen de Russische grens.Op deze route stoppen de schepen in 35 havens en varen ze door meer dan honderd verschillende fjorden.

Enkele van die fjorden, zoals de bekende Geirangerfjord, worden speciaal voor de passagiers ingevaren. Onderweg steken de passagiers ook de poolcirkel over en varen ze rond de Noordkaap. De route werd al verschillende keren uitgeroepen tot 'De Mooiste Zeereis ter Wereld' door National Geographic.

© 2014 – StampMedia – Sebastiaan Peeters