Het Keulse culturele najaar heeft ook dit jaar heel wat te bieden. StampMedia-reporter Sien Wevers bezocht het Museum Ludwig, het Wallraf-Richartz-Museum en het Rautenstrauch-Joest-Museum. Vandaag: Pilgrimage – Longing for bliss?, een unieke kijk op een terugkerende trend.

Bij het binnenkomen van de tentoonstellingsruimte spreken enkele Keulenaars je toe en word je uitgenodigd om mee ‘op reis’ te gaan. Dat op bedevaart gaan weer helemaal in is, bewijst het aantal inzendingen dat het Rautenstrauch-Joest-Museum kreeg voor de openingsscène van zijn nieuwste tentoonstelling. Honderden mensen wilden graag hun ervaringen met bedevaartstochten delen met de wereld. Een waaier aan ideeën overspoelt je meteen.

Deze expositie toont verschillende pelgrimsoorden en zijn bezoekers, maar bespreekt vooral de vraag van het waarom. Waarom voelen mensen nog steeds de drang om op pelgrimstocht te gaan? Want lang niet alle bestemmingen hebben een religieus karakter. En lang niet alle reizigers overwegen een lange, he

lse tocht uit godsdienstige overtuigingen. Eén duidelijk antwoord op die vraag is er niet, maar Pelgrimage – Longing for bliss? waagt alvast een mooie poging.

Naast de bekende bedevaartsoorden als Mekka, Santiago de Compostela en Jeruzalem biedt de tentoonstelling ook heel wat informatie over minder bekende oorden. Want wat weet je over de Kailash in Tibet? Of over De Schwedagonpagode in Myanmar? En de Basiliek van Guadalupe in Mexico-Stad?

Religieuze kitsch

Op bedevaart gaan, is thuiskomen met een volle rugzak aan inspiratie, ervaringen en.. religieuze kitsch. Tal van beeldjes, vlaggen en maskers zorgen ervoor dat de tentoonstelling voor iedereen - ook voor wie niet graag alle bordjes leest – een interessante bedoeling wordt. Ook de levensgrote beelden en tientallen filmpjes vormen een meerwaarde.

Antropologie

Mocht het onderwerp van de bedevaartstochten je toch niet aantrekken, dan is een bezoekje aan het Rautenstrauch-Joest-Museum nog steeds de moeite waard. De vaste collectie en tentoonstelling van het museum moet je gewoon gezien hebben en is absoluut uniek in zijn soort. Vanuit antropologisch oogpunt worden er verschillende onderwerpen besproken die in alle culturen aan bod komen. Denk maar aan de dood of aan hoe de huiskamer van je buren er anders uitziet dan die van jou.

Aan de hand van simpele vragen wordt een onderwerp telkens vanuit een andere cultuur bekeken en dan blijkt dat onze westerse samenleving ook zijn rare kantjes heeft. Want terwijl wij vroeger met z’n allen gezellig ‘tien kleine negertjes’ zongen, is ons beeld ondertussen doordrongen van stereotypen. Voor een frisse blik op onderwerpen als racisme, godsdienst en cultuur toch maar even langsgaan bij het Rautenstrauch-Joest-Museum in Keulen!

De tentoonstelling Pelgrimage – Longing for bliss? loopt nog tot en met 9 april 2017. Meer info vind je op http://www.museenkoeln.de/rautenstrauch-joest-museum.

© 2016 - StampMedia - Sien Wevers


Dit artikel werd gepubliceerd door Newsmonkey.be op 30/11/2016