reacties (7)

Donderdagochtend meldt Het Belang van Limburg  dat kunstenorganisaties Alden Biesen Zomeropera, Kunstencentrum België en Muziekodroom, het muziekcentrum in Hasselt, een definitief ongunstig advies kregen. Zij verliezen dus hun subsidies voor de periode van 2017-2021. Onze reporter Charlotte (22) richt zich daarom tot minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld). "Ik wil u op het hart drukken dat u met een eventuele sluiting alle Limburgers diep zou raken."

Geachte minister Gatz,

Zonet vernam ik dat de Muziekodroom, het geliefde muziekcentrum in Hasselt, een definitief ongunstig advies kreeg en haar subsidies voor de periode van 2017-2021 verliest. Maar u kan blijkbaar de knop nog omdraaien. Ik wil u vragen dat te doen, en u op het hart drukken dat u met een eventuele sluiting alle Limburgers diep zou raken. Sta me toe dat even toe te lichten.

In het verre Hasselt, de hoofdstad van Limburg, is het belang van de Muziekodroom voor de jeugd (en enkele hippe ouderen) niet te onderschatten. Hasselt is een opkomende studentenstad, ziet u, maar we hebben allerminst de allure om in de voetsporen van Leuven of Gent te treden. U heeft ongetwijfeld al gehoord van het 'Limburggevoel', een gevoel waar ikzelf en al mijn Hasseltse medestudenten over mee kunnen spreken. Wij hechten erg veel belang aan gezelligheid, plezier maken in kleine groepen. Wij houden niet van onpersoonlijke, grote gebeurtenissen. Wij klonteren samen op plaatsen zoals de Muziekodroom, dicht bij elkaar met allen een biertje in de hand, om te genieten van opkomend of al gevestigd muzikaal talent. Dan praten we over onbenulligheden en lachen we het verdriet van de harde, koude buitenwereld hartelijk weg.

Deze regeringsperiode wordt gekenmerkt door harde besparingen, gekibbel over kerncentrales, leger in de straten. De begroting wordt gedragen door onevenredige bijdragen van de middenklasse. Cultuur stelpt de wonde van de teleurstelling die ons collectief treft. Wij, Limburgers, kijken met plezier uit naar de eerstvolgende kunsttentoonstelling in Z33, een zwoele donderdagavond in club Forty Five of een intiem concert in onze geliefkoosde Muziekodroom. Maar het lijkt wel alsof er geen plaats meer is voor lichtzinnigheid.

Hasselt leeft wel degelijk, maar we vergeven het u maar moeilijk als u zou snijden in ons bescheiden maar zeer degelijk cultuuraanbod. Omdat u, als minister van Cultuur, het laatste woord heeft over deze beslissing, vraag ik u (traag) maar zeker om dit betoog zeker in overweging te nemen. U bent bij machte om de jeugd te laten zien dat cultuur noodzakelijk is, dat er altijd plaats moet zijn voor ontroering, ongeacht wat er in de wereld gebeurt.

Wij, Limburgers, vinden troost, emoties en ontspanning in onze Muziekodroom, en hopen vurig dat u dat begrijpt.

Hoogachtend
Charlotte Goeyers

© 2016 - StampMedia - Charlotte Goeyers


Dit opiniestuk werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg op 28/04/2016


Reacties (7)

19. Here Come …

[…] week we had the news a couple cultural places in my hometown (Hasselt) won’t receive no more money from the Flemish […]

E.B.

Voor een of andere reden denk ik niet dat als de subsidies eventjes verdwijnen dan evenals Muziekodroom ook zomaar zal en kan verdwijnen...
MOD haar naam reikt ver tot in de uiterste hoekjes van Belgie zelfs, waardoor er een bepaalde toekomst zal blijven bestaan.
En zal nu gewoon voor eigen kas moeten zorgen ofzo.
Vanwaar komen die subsidies?
Als er ergens anders dringender budgetten/subsidies nodig zijn dan moeten we er toch op vertrouwen dat dit met nodig onderzoek besloten is.
Nu ja, ik ben ook wel een trouwe Muziekodroombezoeker, maar zijn de subsidies op dit moment niet ergens ander meer nodig dan hier?
Voor er over uit te kunnen spreken hebben we wel wat meer informatie nodig dan hier gegeven bij een "noodkreet" om niet te sluiten.
Volledig sluiten zou in de eerste plaats de stad helemaal niet ten goede komen in mijn mening en denk iedereen zijn wel. Aangezien er niets gelijkaardig in de stad Hasselt plaats vindt om dit te kunnen vervangen, alsook de ligging juist buiten het centrum & heel makkelijk te bereiken, zonder enige overlast te veroorzaken...
Enig motief dat ik nog kan bedenken is ze(MOD) zullen misschien weg moeten om plaats te maken voor 'n volgend groene of blauwe en hier mogelijk "rode" boulevard project neer te poten en iemand(meerdere mogelijkheden) zijne naam er onder kan hangen en op zijn tempo wat rijker kan worden...
Alvast ik ben benieuwd naar elk resultaat!
Met vriendelijke groetjes... !! E.B. !!

Peter

om toch ff in te schatten waarover het gaat, over welke bedragen gaat dit hier heden? Als ik het juist heb, als, was er ooit een 400000€ ergens in 2007-2009 of zo? wat is dit heden? en wat zou dat "dienen" te worden om de economische leefbaarheid te bestendigen?
met dank

Karen Hoogstraeten

Ik ben het eens met uw mening hierover beste, meer dan zelfs, maar is het niet de taak van een reporter om nieuwsfeiten weer te geven?
Ik weet niet of klachtenbrieven, frustraties en grieven door een journalist neergeschreven dienen te worden, dan ook nog in een medium, of tenminste, u wil toch als dusdanig beschouwd worden neem ik aan ?
Journalistiek en deontologisch lijkt me uw 'artikel' dan ook behoorlijk foute boel.
mvg,
Karen

StampMedia

Beste Karen,

Gekke reactie - dit stuk staat toch in onze sectie 'Opinie'? Journalistieke deontologie dragen wij hoog in het vaandel. Dat gesteld wordt dat klachtenbrieven, frustraties en grieven door een journalist niet zouden neergeschreven mogen worden, is (mits afbakening, in dezen dus in de sectie 'Opinie') een brug te ver...

Met vriendelijke groet
Pieter Rombouts
- hoofdredacteur StampMedia

Marijn Willems

In alle eerlijkheid... als fiere Gentenaar zak ik toch meerdere keren per jaar af naar Hasselt. En de enige reden daarvoor zijn de steengoede optredens in de Muziek-O-Droom. Reeds sinds 20 jaar is dit een oord voor het betere werk. Zonde mocht deze verdwijnen!

dimitri

1 ding is zeker ==> ons Muziekodroom mag niet verdwijnen, laat de enigste plek van hasselt waar het nog leuk is om te feesten nie sterven ,
wat is er dan nog over: de Versuz??? nee dankje, Muziekodroom 4 life

Plaats een reactie