Heel wat scholen in ons land doen vandaag mee aan Bednets Nationale Pyjamadag. Die is in het leven geroepen om aandacht te vestigen op de langdurige zieke kinderen en jongeren. Om hen een hart onder de riem te steken, kwamen ook heel wat leerlingen van het Klein Atheneum in Hasselt vrijdag dus in pyjama of onesie naar school.

Heel wat leerlingen van lagere- en middelbare scholen kwamen vrijdag in pyjama naar school. Dit deden ze in het kader van de Nationale Pyjamadag van Bednet, een organisatie die thuis onderwijs biedt. Bednet nodigt elk jaar scholen uit om in pyjama naar school te komen om de leerlingen bewust te maken over de langdurige en chronisch zieke kinderen. Zij kunnen namelijk niet naar school komen en volgen thuis onderwijs.

Om dat mogelijk te maken voorziet Bednet synchroon internetonderwijs (SIO). Dat wil zeggen dat de leerlingen de les volgen via een webcam. Ze kunnen inzoomen op het bord, vragen stellen en interactief meevolgen. De leerlingen die niet naar school kunnen gaan, blijven zo in contact met de school en medeleerlingen via internet.

Langdurig zieken

Aangezien de langdurig zieken thuis onderwijs volgen, volgen ze dus al eens les in pyjama. De Nationale Pyjamadag wil die kinderen een hart onder de riem te steken gingen leerlingen vandaag in pyjama naar school.

Het vijfde en zesde leerjaar van het Kleine Atheneum te Hasselt deden enthousiast mee. Zij leren door deze dag een beetje meer over het onderwerp. Vandaag leren ze waar Bednet voor staat en waarom niet iedereen zomaar naar school kan. Vaak is dat letterlijk een ver-van-mijn-bed-show, totdat er een mede-leerling betrokken raakt.

Voor de leerlingen van juf Carla is een dag in pyjama naar school komen speciaal en leuk. Voor andere kinderen is dat iedere dag de realiteit.  Klassen of groepen die meedoen aan de pyjamadag kunnen een originele foto nemen en met de hashtag #pyjamadag’ delen. De origineelste maakt kans op een PJ-award én een pyjamaparty.

© 2016 – StampMedia - tekst: Sybille Bruneel & Jana Frambach, foto: Jana Frambach


Dit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 04/03/2016
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 04/03/2016