De afgelopen maanden kregen voetbalscheidsrechters het hard te verduren. Een 16-jarige scheidsrechter werd zwaar toegetakeld en afgevoerd naar het ziekenhuis. Vaak zijn vooral jonge scheidsrechters het doelwit van geweld.

David en Stefan zijn twee jonge scheidsrechters uit Antwerpen. David is gestopt omwille van incidenten. Voor Stefan blijft het een passie. "Ik ben scheidsrechter geworden om na mijn voetbalcarrière betrokken te blijven bij het voetbal. Bovendien verdien je er als student nog een centje mee bij", zegt David.
"Ik ben van kleins af aan gepassioneerd door voetbal", zegt Stefan. "In 2008 ben ik scheidsrechter geworden via de 'Word scheidsrechter'-campagne van de KBVB." Toch verlopen wedstrijden niet elk weekend van een leien dakje. “Voor trainers, afgevaardigden en supporters ben je de boeman. Vooral bij een nederlaag”, zegt David. Bij Stefan ligt dat iets anders: “Het geeft voldoening als je weet dat je een goede wedstrijd hebt gefloten.”

Kritiek

Scheidsrechters krijgen veel kritiek te verwerken. Zowat elke beslissing wordt in twijfel getrokken. “Na een tijd kan je dat relativeren en hoor je niet meer wat er precies wordt gezegd”, vertelt Stefan. David deelt die mening: “Op de duur kan je die kritiek plaatsen. Je mag het vooral niet persoonlijk nemen.” Maar die kritiek is wel de reden waarom vele jonge scheidsrechters na enkele maanden afhaken.

Geweld

Het toenemende geweld zal niet voor een positieve ommekeer zorgen. “Tot hiertoe ben ik gespaard gebleven van fysiek geweld”, zegt Stefan. David is er echter al wel mee in aanraking gekomen. “De kleedkamers werden ooit omsingeld door dreigende supporters met stuk geslagen bierglazen. Ze hadden het gemunt op een collega. We hebben de terreinen onder politiebegeleiding verlaten. Hoewel ik niets met het incident te maken had, was dat voor mij de doorslaggevende factor om ermee te stoppen”, vertelt David.
Toch zouden zowel David als Stefan jongeren aanraden om scheidsrechter te worden. “Het is een hobby waarin je leiding kunt geven. Het brengt je veel mensenkennis bij en je werkt mee aan de mooiste sport ter wereld,” zegt Stefan.

Maatschappelijk probleem

De agressie is niet enkel toegenomen in het voetbal, ook op maatschappelijk vlak vormt het een probleem. “Mensen worden mondiger en aanvaarden steeds minder gezag”, vindt Stefan. “Sla de krant open en je leest dagelijks over zinloos geweld op onschuldige burgers. Bovendien wordt gezag in het algemeen minder aanvaard. Dan zijn jonge scheidsrechters een gemakkelijk doelwit!”, zegt Lucien H., voorzitter van de Kempische Scheidsrechtervereniging.

Actie

Volgens Lucien moeten clubs, trainers en afgevaardigden dringend actie ondernemen. "Zij moeten hun supporters wijzen op het belang van respect en waardering voor de scheidsrechter. Een scheidsrechter kan zich vergissen, maar zeker niet zo dikwijls als spelers slechte passes geven of doelkansen missen!”
“Ook ouders en grootouders moeten zich dringend bezinnen over de manier waarop zij hun kinderen en kleinkinderen aanmoedigen. Het is hoogtijd dat ze zelf respect leren hebben voor scheidsrechter én tegenstanders. Zij hebben de verdomde plicht om hun kinderen een positieve opvoeding en de juiste waarden mee te geven. Het voetbal, de sport in het algemeen, en op termijn de hele gemeenschap, zullen er wel bij varen”, besluit Lucien.

De familienamen van de betrokkenen zijn op hun verzoek achterwege gelaten.

© 2012 - StampMedia - Thomas Luyckx


Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 24/12/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Extrasport.be op 24/12/2012