GENK - De Vlaamse Jonge Ondernemingen vzw (VlaJo) start met het onderwijsproject ‘Ondernemers voor de Klas’. Zo kunnen Vlaamse ondernemers hun bedrijf voorstellen aan studenten in het secundair en hoger onderwijs. Hilde Essers, gedelegeerd bestuurder van transportbedrijf H.Essers, gaf maandag de aftrap op het Onze-Lieve-Vrouwlyceum in Genk.

Tussen 17 en 28 maart stellen 250 ondernemers en bedrijfsleiders hun bedrijf voor tijdens 450 gastlessen op secundaire scholen en hogescholen in heel Vlaanderen. Het doel is om jongeren warm te maken voor het ondernemerschap en ze te helpen bij hun studiekeuze. Onder de gastsprekers bevinden zich grote namen, zoals Johnny Thijs, voormalig topman van bpost, Rik De Nolf (Roularta Media Group) en Fons Leroy (VDAB).

Hilde Essers gaf de eerste gastles aan de laatstejaarsstudenten Economie-Wiskunde en Economie-Wetenschappen van het Onze-Lieve-Vrouwlyceum in Genk. De oud-studente van het lyceum is Hoofd Marketing en Communicatie in het transportbedrijf van haar vader. “De sleutel tot succes is blijven investeren in je bedrijf en risico’s durven nemen. Je moet gemotiveerd zijn, zin hebben om bij te leren en goed communiceren naar je klanten en medewerkers toe”, aldus Essers.

Rechten studeren

Onder de studenten zijn er ook drie jongeren wiens ouders een bedrijf hebben. Als ze gevraagd worden of ze het zien zitten om in het familiebedrijf te werken, schudden ze alle drie nee. Zo ook Willemijn Boyen (18). Haar vader heeft een kledingzaak in Genk. “Ik ga liever Rechten studeren. Zoals ik het nu zie, wil ik voor Justitie gaan werken. Ik vond het wel interessant om het verhaal van mevrouw Essers te horen, want mijn zus werkt ook in haar bedrijf”, zegt ze.

Hilde Essers herkent het uit haar eigen studententijd. “Ik was ook nog niet zo fel met mijn studiekeuze bezig toen ik zou oud was als deze leerlingen. Ik vond het belangrijker om naar Leuven te kunnen gaan”, legt Essers. “Het ondernemerschap is mij echter met paplepel ingegeven. Toen ik klein was speelde ik verstoppertje in de loodsen en op vakantie gingen we met de vrachtwagen”, vertelt ze.

Veranderen van mening

Directrice Els Dierckx denkt dat de leerlingen nog van mening kunnen veranderen. “Het belangrijkste is dat ze openstaan voor alle richtingen en een diploma halen. Geen enkele leerling verlaat deze school zonder te weten wat ze willen gaan doen in het hoger onderwijs. Misschien veranderen ze door de gastlessen wel van mening”, aldus Dierckx.

Je kan de ervaring van sprekers en leerlingen volgen op Facebook.

© 2014 – StampMedia – Stef Vananderoye


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg - online op 19/03/2014
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 19/03/2014
Dit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 19/03/2014