De officiële affiche van Black History Month Belgium 2022

Hoewel in België al voor de vijfde keer een Black History Month wordt georganiseerd, is deze maand nog altijd niet officieel erkend in ons land. Onterecht, vindt Patricia Da Costa. “Het is belangrijk dat de buitenwereld op de hoogte blijft van de successen en culturele schoonheid van de zwarte gemeenschap."

Black History Month Belgium staat dit jaar in het teken van samenhorigheid. Al voor het vijfde jaar op rij kan je deze maand een blik werpen op de culturele diversiteit van de zwarte gemeenschappen in ons land. Over heel Vlaanderen worden events georganiseerd waar verschillende zwarte culturen samenkomen.

In 2018 organiseerde jongerenpersagentschap StampMedia al een Black History Month in samenwerking met verschillende Afro-Belgische jeugdorganisaties om Belgische jongeren met Afrikaanse roots een ander perspectief te bieden dan het Afro-Amerikaanse.

Ook de studentenvereniging AYO wilde destijds een maand lang haar licht schijnen op de Afrikaanse geschiedenis en lokale Afro-Amerikaanse en Afro-Europese helden. Sinds 2019 groeide Black History Month in Vlaanderen uit tot een jaarlijks gebeurden in de maand maart.

Black History Month komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten. Net als in Canada viert men daar sinds 1976 ieder jaar in februari BHM. De viering van de zwarte geschiedenis in de VS werd in de jaren 20 op gang gebracht door de Afro-Amerikaanse historicus en schrijver Carter G. Woodson. Hij streefde naar het belang van de erkenning van de zwarten in de Amerikaanse geschiedenis. Zo riep hij in 1926 de tweede week van februari uit tot ‘N**** History Week’.  Nadien groeide het uit tot een hele maand en waaide het over naar Europa waar het wordt gevierd in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Nederland en nu dus ook België.

Politiek, media en onderwijs

Hoewel momenteel al de vijfde editie van Black History Month loopt, is de jaarlijkse herdenking nog niet geïnstitutionaliseerd in België. In de VS besteed de politiek, de media en het onderwijs structureel aandacht aan BHM. Dat is hier nog niet het geval. Nochtans een gemiste kans, gezien het koloniale verleden van België. Het zou interessant zijn om tijdens deze maand terug te blikken op deze geschiedenis.

In het onderwijs kunnen lespaketten voorzien worden rond (de)kolonisering en (onder)representatie in de media. De media op hun beurt kunnen hun licht laten schijnen op de rijke geschiedenis van zwarte mensen in dit land. Ook parlementsleden kunnen hier meer aandacht aan besteden tijdens de maand maart. Hoe staat het trouwens nog met de Congocommissie?

Voorwaarde is wel dat de geschiedenis en de dagelijkse realiteit van zwarte mensen niet witgewassen wordt en het koloniale verleden niet wordt opgepoetst. Hoe lelijk die geschiedenis ook was, het is en blijft de Belgische geschiedenis. Die vrees zorgt er misschien voor dat Black History Month door en vooral voor de zwarte gemeenschap blijft.

Tegelijk is die zwarte geschiedenis veel meer dan kolonialisme en slavernij. Onze geschiedenis bestaat naast leed, ook uit veel vreugde. Black History Month viert ook alle successen en de culturele schoonheid van de zwarte gemeenschap. Net daarom blijft het belangrijk dat ook de buitenwereld op de hoogte blijft en Black History Month samen met ons viert.


Dit artikel werd gepubliceerd door Kif Kif op 23/03/2022.

vorige volgende